www.blogfrankrijk.tk

www.blogfrankrijk.tk

Nieuws/informatie uit (Zuid) Frankrijk & Catalonië

Sarkozy overweegt politieke comeback "uit plichtsgevoel"

De Franse ex-president Nicolas Sarkozy overweegt een politieke comeback. Het weekblad Valeurs Actuelles citeert de conservatieve politicus deze week met de woorden dat er een situatie zou kunnen ontstaan waarin hij moet terugkeren. "Niet omdat ik er zin in heb, maar uit plichtsgevoel. Enkel en alleen omdat het om Frankrijk gaat."

 
Niet omdat ik er zin in heb, maar uit plichtsgevoel. Enkel en alleen omdat het om Frankrijk gaat.
Nicolas Sarkozy

Als noch rechts noch links erin slaagt oplossingen te vinden voor de problemen waarmee Frankrijk worstelt, zal Sarkozy niet langer kunnen zeggen: "Ik ben gelukkig, ik breng mijn dochter naar school en ik neem deel aan conferenties overal ter wereld". Dan zal het ex-staatshoofd naar eigen zeggen niet anders kunnen dan zijn plicht te doen.

Tegen de achtergrond van de uitlatingen van Sarkozy staat de strijd om het voorzitterschap van zijn partij UMP. Uit resultaten van een recente bevraging blijkt daarenboven dat intussen meer dan de helft van de Fransen denkt dat een herverkiezing van Sarkozy bij de presidentsverkiezingen van mei 2012 beter was geweest voor het land.

Bij een enquête onder partijleden gaf iets meer dan de helft de voorkeur aan Sarkozy om het bij de presidentsverkiezingen in 2017 opnieuw tegen de socialist François Hollande op te nemen. Hij is daarmee veel populairder dan zijn partijgenoot en ex-premier François Fillon.

Evacuatie van honderden mensen in Zuid-Frankrijk voor wassend water

Verscheidene honderden mensen die naast een rivier bij Perpignan wonen, moesten deze namiddag geëvacueerd worden vanwege het risico op wassend water, zo heeft de prefectuur van het departement Pyrénées-Orientales gemeld.

De operatie betreft zes gemeenten die bij de monding van de Agly liggen. De bewoners krijgen tijdelijk onderdak in opvangcentra van de betrokken gemeenten. Door het wassende water verdronk al een onvoorzichtige automobiliste die zich in een verboden doorgang waagde. Er werd nog de hele namiddag felle regen verwacht.

Aan zee dreigt vooral het risico op overstromingen door golven tot zes meter hoog. Ook daar moesten de autoriteiten tot evacuaties overgaan. Zo moest de brandweer een tiental bewoners evacueren van een verkaveling in Barcarès.

4 doden bij lawines

Vier bergbeklimmers zijn van vandaag in de Franse Alpen om het leven gekomen toen ze door een lawine werden gegrepen, zo hebben de lokale autoriteiten gemeld.

De klimmers, van wie de nationaliteit nog niet bekend is, volgden een gids, die overleefde, zei de prefectuur van het departement Hautes Alpes. Het ongeval gebeurde in Crevoux, bij de grens met Italië. De krant Le Dauphine Libere meldde dat de gids gewond raakte. Slecht weer hinderde de reddingsoperatie volgens de krant.

"Kloof Duitsland en Frankrijk groeit verder"

De kloof tussen de twee grootste economieën van de eurozone, Duitsland en Frankrijk, neemt steeds verder toe. Dat concludeert het Britse onderzoeksbureau Markit.

Volgens de cijfers van Markit vertoonde de Duitse economie vorige maand opnieuw tekenen van groei, terwijl de Franse economie verder achteruitging. Daardoor is het verschil tussen beide economieën volgens de onderzoekers opgelopen tot het hoogste niveau van de afgelopen 15 jaar. "Duitsland ligt op koers voor de sterkste kwartaalgroei sinds het voorjaar van 2011, maar Frankrijk krimpt in het sterkste tempo van de afgelopen 4 jaar", stelt hoofdeconoom Chris Williamson.

Markit meet de economische activiteit met zijn inkoopmanagersindex. Voor de hele eurozone wees die in februari opnieuw op achteruitgang. Williamson noemt de cijfers teleurstellend. Ze wijzen er volgens hem echter wel op dat de economische krimp in de eurozone dit kwartaal kleiner zal zijn dan in de laatste 3 maanden van 2012. Markit rekent nu op een gemiddelde achteruitgang van de euro-economieën met 0,2 procent, tegen een min van 0,6 procent in het vorige kwartaal.

Ook het verslechterende beeld in de periferie van de eurozone baart Williamson zorgen. 'De krimp in Italië en Spanje nam toe, en vooral in Italië ligt een verdere verzwakking in het verschiet door de onzekerheid die is veroorzaakt door de verkiezingen.'

Franse agenten moeten beleefder worden

Franse agenten moeten beleefder worden. Vanaf april mogen ze burgers ook niet langer meer tutoyeren. Dat wordt opgelegd in de nieuwe ethische code die dan van kracht wordt.

Volgens radiozender France Info verbiedt de nieuwe gedragscode het gebruik van het 'familiaire' persoonlijke voornaamwoord 'je'. De politie moet voortaan iedereen, ook jongeren aanspreken met het formele 'u'. Ook het gebruik van 'meneer' en 'mevrouw' wordt voortaan verplicht. De code stipt ook nog eens even duidelijk aan dat 'agenten de burgers moeten dienen'. Voilà, dat is dan ook weer eens even duidelijk gemaakt.

Verder luidt het nog dat 'het gedrag van agenten en gendarmes in alle omstandigheden onberispelijk moet zijn en ze de waardigheid van de anderen moeten respecteren'.

Het tutoyeren ligt sowieso gevoelig in Frankrijk. Het wordt doorgaans alleen gedaan onder bekenden, vrienden en familieleden. Fransen vragen eerst de toestemming voor ze elkaar gaan tutoyeren. Van jongeren wordt ook altijd verwacht dat ze de beleefdheidsvorm hanteren in gesprekken met ouderen en hen altijd aanspreken met 'u'.

No volgens France Info heeft de politie "een moeilijke relatie met sommige elementen van de bevolking en meer bepaald met de jongeren in de moeilijke buurten". De nieuwe gedragscode komt er op initiatief van de minister van Binnenlandse Zaken. Manuel Valls wil met de vernieuwde code de relatie tussen de politie en de burgers verbeteren. Nog volgens Valls moet die relatie de kern uitmaken van de politieopleiding.

Franse politie vindt 700 liter bloed in garage

De politie heeft een lugubere ontdekking gedaan bij een begrafenisondernemer. Agenten troffen in de garage van de man 700 liter bloed aan in tonnen.

De agenten brachten een bezoekje aan de man in de Pyreneeën en deden de bizarre ontdekking. Naast het bloed werden nog ander 'menselijk afval' aangetroffen. De begrafenisondernemer goot het bloed na het balsemen van de lichamen niet speciale containers maar gewoon in tonnen.

De Fransman verwerkte jaarlijks 700 lichamen. De politie vermoedt dat hij ander 'menselijk afval' gewoon gedumpt heeft in de Pyreneeën. "Hij kon de kosten voor het ophalen van het bloed door een gespecialiseerde firma niet betalen", zegt een politiebron in de krant L'Independent.

Hij beschikte niet over een vergunning en werd aangeklaagd voor 'het illegaal uitoefenen van een beroep en het sluikstorten van menselijk afval'.

Zand in de ogen ?

vakantie zuid frankrijk

Frankrijk zal volgend jaar het begrotingstekort hebben teruggebracht tot onder de 3 procent. Dat zei de Franse minister van Financiën Pierre Moscovici maandag in Brussel, na een ontmoeting met zijn ambtgenoten uit de 17 eurolanden (eurogroep).

Frankrijk zal dit jaar dit begrotingsdoel missen. Volgens berekeningen van de Europese Commissie komt het land uit op een tekort van 3,7 procent van de economie. Volgens Moscovici ,,moet er op intelligente wijze een balans worden gevonden tussen bezuinigingen en groei''. Op deze wijze zal het Frankrijk lukken om in 2014 wel aan de Europese norm van een begrotingstekort van maximaal 3 procent te voldoen.

Ook Nederland zal waarschijnlijk dit jaar nog niet voldoen aan de Europese norm. Europese functionarissen hebben eerder al laten doorschemeren dat verscheidene landen die hun best doen het tekort terug te dringen, meer tijd krijgen om dat te bewerkstelligen.

Dalende brandstofprijzen

Voor het eerst dit jaar zijn de brandstofprijzen aan de pomp gedaald. Door de daling van de wereldolieprijzen zijn nu ook bij de Franse benzinestations lagere prijzen doorgevoerd, gemiddeld 1,7 centimes per liter voor dieselolie en 1,3 centimes voor benzine

Twee doden bij vliegtuigcrash in Franse Alpen

In Frankrijk zijn maandag twee mensen om het leven gekomen nadat een privévliegtuigje was neergestort in een tuin. Een derde iemand raakte gewond bij de crash. Dat hebben lokale media meegedeeld.

Het vliegtuig vervoerde in totaal drie mensen. Het toestel raakte rond 09.00 uur in de problemen nadat het was opgestegen op de luchthaven van Annemasse, aldus de regionale krant Le Dauphine Libéré.

Het vliegtuigje raakte eerst een dak van een huis, waardoor dat dak in brand schoot. Daarna stortte het vliegtuig neer in een tuin. Reddingswerkers hebben de lichamen van twee mensen uit het wrak gehaald. Een derde passagier werd meegenomen voor verzorging.

Franse overheid voert krachtiger anti-diesel beleid

vakantie zuid frankrijk

Door het bewust laag houden van de heffingen op dieselolie loopt de Franse overheid jaarlijks veel geld mis, naar schatting rond de € 7 miljard in 2011, zo heeft de Franse Rekenkamer berekend. Frankrijk is een diesel-land, bijna driekwart van de personenauto’s rijdt op gazole, omdat het goedkoper is en zuiniger rijdt. De prijs is ook laag voor transportondernemingen, scheepvaart en niet te vergeten de landbouw, die nog veel goedkopere diesel gebruiken dan die aan de pomp voor particulier gebruik.

Inmiddels is genoegzaam bekend dat het massaal verbranden van dieselolie ernstig vervuilend is door het uitstoten van CO2 maar vooral door de fijne roetdeeltjes, die in stedelijke gebieden schadelijk zijn voor de bevolking. De discussie over deze uitzonderingspositie voor dieselolie loopt al enige jaren en lijkt nu tot maatregelen te leiden: de fiscale gelijkschakeling van diesel met benzine en en het wellicht weer invoeren van een sloopregeling, maar dan alleen voor oude dieselauto’s. Er zijn er veel van. In 1990 reed een derde van het Franse wagenpark op diesel, in 1990 de helft en nu meer dan 70%. Hoewel al in 1999 was besloten de belastingen op benzine en dieselolie naar elkaar te laten toegroeien, is het verschil tussen de heffingen nog aanzienlijk. Op een liter benzine wordt nu 86 centimes belasting geheven en op diesel 65 centimes.

Volgens de minister van Milieu is het onvermijdelijk dat de belasting op diesel geleidelijk – bijvoorbeeld met 2 centimes per jaar – aan wordt gelijk getrokken met die op benzine en dat vooral ook uit gezondheidsoverwegingen. Jaarlijks zouden 40.000 mensen voortijdig overlijden aan de gevolgen van de vervuiling door verbranding van diesel. Ook de kortingen en vrijstellingen voor veelgebruikers van diesel zullen tegen het licht moeten worden gehouden, want de overheid is nog op zoek naar € 3 miljard om de belastingversoepeling te financieren voor de ondernemingen die hun concurrentiepositie moeten verbeteren.

De regering denkt nu na over de herinvoering van de op 1 januari 2011 afgeschafte slooppremie voor oude auto’s. De milieuminister heeft dit aan de Rekenkamer laten weten als reactie op de rapportage van de rekenmeesters dat de lage belasting op diesel zou moeten verdwijnen. Bezitters van oude dieselauto’s, de grootste vervuilers en verspreiders van de fijne roetdeeltjes, die hun auto naar de sloop brengen en een schone auto kopen, zouden in aanmerking moeten komen voor de slooppremie. Dat is ook goed voor de Franse automobielindustrie die in ernstige moeilijkheden verkeert en de verkopen dramatisch ziet dalen. De prime à la casse zou volgend jaar moeten ingaan. De regering prefereert de uitdrukking prime à la reconversion.

De extreeem hoge daling van de verkoop van nieuwe auto’s heeft in 2012 voor het eerst gezorgd voor een evenwicht tussen de ontvangsten en uitgaven van het bonus/malus-systeem. Werd aanvankelijk nog rekening gehouden met een verlies voor de staat van € 100 miljoen, gebleken is dat vorig jaar voor € 230 miljoen werd uitgekeerd als bonus aan kopers van schone nieuwe auto’s, ongeveer evenveel als werd ontvangen aan malus van kopers van auto’s met meer uitstoot van CO2. Bovendien zijn de normen steeds verder opgerekt. Begonnen de bonussen in 2010 pas te tellen bij een uitstoot van minder dan 125 gram per kilometer, nu is dat verlaagd tot 105 gram. Steeds meer doorsnee auto’s kwamen daarmee in het malus-regime te vallen. In de jaren 2009 en 2010 dreigde het systeem aan eigen succes ten onder te gaan. De tekorten voor de overheid liepen op tot € 500 miljoen. Het totale gecumuleerde tekort van 2008 tot 2001 steeg tot € 1,45 miljard. Na het jaar van evenwicht in 2012, houdt de overheid nu rekening met een nieuw, maar kleiner tekort. Aan bonus zal vermoedelijk ruim € 450 miljoen worden uitgekeerd en zal € 400 miljoen uit malus-betalingen binnen komen.

lagarde en Le Pen

Volgens een enquête voor Journal de Dimanche zijn Christine Lagarde en Marine le Pen de meest populaire vrouwelijke politici. Lagarde (met 34% nummer een) is de opvolger van Dominique Strauss-Kahn als hoogste baas bij het Internationale Monetaire Fonds en Le Pen (31%) is de opvolger van Jean-Marie le Pen, oprichter van de rechts-extremistische partij Front National

De Fransen en hun onverbeterlijke verkeersgedrag

In een  enquête voor de Fondation Vinci-Autoroutes blijkt het gebruik van de smartphone een plaag op de weg te blijven. Bijna de helft van de jongere bestuurders zegt tijdens het autorijden te sms’en en e-mails te versturen. Het percentage van 47 is 20 punten hoger dan het eerste onderzoek hiernaar in 2011. Het gebruik van de apparatuur onder alle leeftijdsgroepen blijkt bij 22% (was 12% in 2011) van de autorijders voor te komen. Men leest berichten, met schrijft tijdens het sturen. Het fenomeen blijkt onuitroeibaar, mede doordat de controle vrijwel uitblijft. Bij de opiniepeiling onder bijna 1000 autorijders blijken de antwoorden nogal tegenstrijdig te zijn. Terwijl 36% van de jongeren tot 35 jaar meldt niet hands free te bellen, zegt 59% dat er totaal verbod op telefoneren in de auto moet komen. 74% zegt dat men nooit achter het stuur moet kruipen bij vermoeidheid, maar 40% (48% van de jeugdige rijders) erkent dat het hun is overkomen dat ze tijdens het rijden knikkebollend op de weg trachtten te blijven. Van de ondervraagden zegt 13% de veiligheidsgordel niet altijd te dragen, 65% (+ 4 procentpunten) houdt onvoldoende afstand, ruim de helft verklaart vrijwel nooit richting aan te geven bij het afslaan en 90% zegt te hard te rijden (+ 3 punten sinds 2011). Op dit punt kunnen de hardrijders rekenen op nieuwe maatregelen van de verkeerspolitie die op 15 maart in Gironde begint met het fotograferen van te snel rijdende auto’s vanuit onopvallende wagens. Deze snelle voertuigen zijn niet als politie-auto’s te herkennen en beschikken over veel vermogen om wegpiraten in te halen en aan te houden. De politiemensen in de auto zijn geüniformeerd. Camera of antennes zijn niet zichtbaar, de camera is verborgen in de voorbumper. In de komende jaren zal dit park van snelle controlewagens met 100 per jaar worden uitgebreid. Bij de aanhouding op de autoroutes zal de politie een marge hanteren van 10% alvorens te gaan fotograferen. Wie 136 kilometer per uur rijdt, wordt niet gefotografeerd (flitsen is er niet meer bij), maar wie betrapt wordt op het rijden met een snelheid van 146 km/u kan rekenen op een bon. Jaarlijks vallen circa 1000 verkeersdoden als gevolg van het te harde rijden, een kwart van het totaal.

 

vakantie zuid frankrijk

Marine Le Pen eist referendum over Franse EU-exit

Marine Le Pen, voorzitter van de extreem-rechtse Franse partij Front National, heeft aan president François Hollande gevraagd om in 2014 een referendum te organiseren over de exit van Frankrijk uit de Europese Unie.

Le Pen kondigde het nieuws in Sèvres, in de omgeving van Parijs, aan na een vergadering van de nationale raad van haar partij. "We roepen op om te stemmen voor een uitstap uit de Europese Unie, behalve als de Franse regering er in tussentijd in slaagt om onderhandelingen te openen en daarbij vier fundamentele hervormingen kan bereiken", klonk het.

Le Pen eist daarbij concreet de "georganiseerde terugkeer naar de nationale munt", de opheffing van de Schengenzone, een toelating voor "economisch patriottisme" en de ondergeschiktheid van de Europese aan de nationale wetgeving.

"Als de regering dit weigert, zullen we van de Europese verkiezingen (in 2014, nvdr.) een groot referendum voor of tegen het verlaten van de EU maken", dreigde Le Pen nog

Arnault herhaalt dat hij niet gedomicilieerd is in Ukkel

"Meneer Arnault heeft nooit bevestigd dat hij in Ukkel woont aangezien hij een Fransman is en blijft, zoals hij altijd gezegd heeft", zo reageert een woordvoerder van de Groep Arnault na de publicatie van een artikel over de Franse zakenman in de krant La Libre. "Hij heeft een woning in Ukkel, waar hij verblijft wanneer hij in België is."

La Libre schreef dat het parket van Brussel een tweede negatief advies heeft verstrekt over de naturalisatieaanvraag van Arnault.

Volgens de krant meldde de baas van luxeconcern LVMH zich eind januari bij het commissariaat van Ukkel voor een kort onderhoud waarin hij bevestigde dat hij in de Brusselse gemeente woont. De woordvoerder laat weten dat Arnault niet gedomicilieerd is in Ukkel, maar wel in Frankrijk.

Het tweede negatief advies van het Brusselse parket over de naturalisatieaanvraag van Bernard Arnault, is eigenlijk geen tweede advies maar een bevestiging van het eerste advies, meldt parketwoordvoerster Ine Van Wymersch nog.

In januari velde het parket een eerste negatief advies maar dat gebeurde zonder gesprek met Arnault. Intussen heeft de baas van luxeconcern LVMH een onderhoud had gehad met de lokale politie van Ukkel waarbij hij bevestigde dat hij een verblijfplaats heeft in Ukkel. Maar hij is gedomicilieerd in Frankrijk.

De commissie naturalisaties van de Kamer beschikt intussen over twee negatieve adviezen (parket en Vreemdelingenzaken) en één positief advies (Staatsveiligheid). De bevestiging van het advies van het parket, dat in zijn bewoordingen genuanceerder zou zijn dan het eerste, vertraagt de aanvraag, maar hypothekeert de aanvraag niet. Daarover beslist de commissie soeverein.

Madrid vecht Catalaanse onafhankelijkheidsverklaring aan

De Spaanse regering gaat de souvereiniteitsverklaring die het Catalaanse parlement eind januari goedkeurde, aanvechten voor het Grondwettelijk Hof. Het kabinet van de Spaanse premier Mariano Rajoy heeft vrijdag besloten een verzoek in te dienen om de resolutie van het Catalaans parlement ongeldig te verklaren.

Met een grote meerderheid schaarden de Catalaanse parlementsleden zich op 23 januari achter een soevereiniteitsverklaring waarmee de regio zich het recht op zelfbestemming toe-eigent. 'Het volk van Catalonië (...) is in politiek en rechterlijk opzicht een soeverein subject', luidt het in de verklaring. Het zelfbestemmingsproces zal strikt volgens democratische regels verlopen, klinkt het nog in de resolutie. Met die verklaring zette deze economisch sterke regio een eerste stap naar een referendum over de onafhankelijkheid.

Volgens de Spaanse vicepremier Soraya Sáenz de Santamaría is het de taak van de regering erover te waken dat de wetten nageleefd worden. De Catalaanse minister-president Artur Mas meent daarentegen dat Madrid met deze klacht de dialoog met Barcelona zo goed als stopzet.

Ook dit jaar forse prijsverlaging Franse huizen te verwachten

De stagnatie van de Franse onroerendgoedmarkt zet zich voort. De jaarlijkse studie van Crédit Foncier omschrijft de voortgaande daling van de prijzen als ‘natuurlijk’ en ‘noodzakelijk’ in een markt waar de prijzen de laatste 15 jaar vrijwel onophoudelijk zijn gestegen. De bank verwacht een daling van de huizentransacties van 12%, neerkomende op bijna 570.000 huizenverkopen dit jaar. In de gewilde gebieden waar nog behoorlijk vraag is naar woningen, zal de prijsdaling dit jaar liggen tussen de 0% en 5%. Die gebieden zijn de grote steden en aantrekkelijke maar dure woongebieden zoals badplaatsen en geliefde bergstreken. In streken waar het aanbod nog groot is, zullen de prijzen naar verwachting nog met 7% tot 10% moeten dalen. De hypotheekbank verwacht dat het aantal financieringsaanvragen voor de aankoop van een huis dit jaar ook 12% lager zijn dan in 2012 en rond de ruim € 100 miljard zal liggen. Het Engelse weekblad The Economist, nooit echt verrukt over de wijze waarop de Fransen hun economie regelen, meldt dat de onroerendgoedprijzen aan de overkant van het Kanaal overtrokken hoog zijn. Alleen in Canada, Hongkong en Singapore zijn de huizenprijzen nog hoger. De overwaardering van het Franse onroerend goed is gebaseerd op de verkoopprijzen afgezet tegen de huren en tegen de inkomens per huishouden. Met als referentiejaar 1975 blijkt Frankrijk met zijn prijzen de hoogste te zijn in Europa in relatie tot de huurprijzen. Berekend is dat de huizenprijzen ten opzichte van de huren 50% te duur zijn. Frankrijk is in relatie tot de gezinsinkomens zelfs de nummer één van de wereld bij de prijsvorming van de huizen (35% te duur), gevolgd door Canada, Nederland en Australië. In Duitsland komt de minst overspannen huizenmarkt voor en de prijzen verhouden zich gunstig ten opzichte van de ontwikkeling van de huren en de inkomens.

Hollande

n de afgelopen maand is de populariteit van president François Hollande 5 punten gedaald tot 30% van de Franse bevolking. Dat is sinds 1981 de laagste score voor een staatshoofd dat tien maanden aan de macht

Boete voor Franse toeristenfuik

De burgemeester van het Franse getijdeneiland Mont Saint-Michel heeft een boete van 10.000 euro gekregen omdat hij toeristen dwong langs zijn bedrijven te lopen. Eric Vannier had de bushalte zo laten plaatsen dat mensen van het parkeerterrein langs zijn hotel-restaurants moesten lopen.

Vannier zegt dat hij de toeristen een kilometer extra liet lopen om benzinekosten uit te sparen. De aanklager geloofde daar niks van en had een boete van 30.000 euro en een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden geëist.

Jaarlijks komen er 2,5 miljoen toeristen af op het pittoreske Mont Saint-Michel in Normandië. Daarmee is het op Parijs na de grootste trekpleister van Frankrijk.

Fastfoodketens populairder dan traditionele restaurants in Frankrijk

In het land van de gastronomie is de snelle hap op culinair vlak koning geworden. De fastfoodsector was in 2012 goed voor 34 miljard euro omzet in Frankrijk. Dat is heel wat meer dan de klassieke restauratie met bediening aan tafel.

Volgens een onderzoek van Gira Conseil is fastfood goed voor 54 procent van de verkoop. Mc Donald's - de keten die in Frankrijk zijn op een na beste resultaat neerzet - realiseerde in 2012 een omzet van 4,3 miljard euro, een groei van 4 procent tegenover 2011. Bij concurrent Quick ging het om 1 miljard euro omzet en een groei van 5 procent.

Daartegenover staat dat de klassieke restauratie en het uit gaan eten erg onder druk staat bij de Fransen onder invloed van de economische crisis en de daling van van de koopkracht. "De ketens houden beter stand dan de zelfstandige restaurantuitbater", zegt Dominique Giraudier, directeur van de Groupe Flo (Hippopotamus, Taverne de Maître Kanter), die vorig jaar een daling van 6 procent op zijn omzet van een half miljard noteerde.

Brasserie
Binnen de groep zijn het de brasseries en pizzeria's die het best stand houden. "Brasseriebezoek lijkt het alternatief geworden voor de gastronomische uitjes en de pizzeria's krijgen nu het cliënteel over de vloer dat vroeger bereid was om 25 tot 30 euro per persoon uit te geven in een brasserie", zo zegt Giraudier.

Frankrijk is, na de VS, het belangrijkste pizzaconsumerende land ter wereld, met 1,26 miljard stuks per jaar, zo stelt Gira Conceil vast.

Piet Huysentruyt opent nieuw restaurant

De 50-jarige tv-kok Piet Huysentruyt wil nog een keer stunten op culinair vlak. En daarom opent hij binnenkort een gloednieuw restaurant in Les Vans, in Zuid-Frankrijk.

Het hoofddoel van Huysentruyt is om opnieuw opgenomen te worden in de prestigieuze Michelingids. ‘Ik heb een schitterende tijd beleefd als televisiekok en nu is de cirkel bijna rond. Mijn succes heeft jarenlang mijn heimwee naar de essentie van mijn leven – een toprestaurant runnen – kunnen onderdrukken', aldus de bon vivant in Het Laatste Nieuws.

Naar eigen zeggen is de balans vorig jaar gekanteld en focust Huysentruyt zich wat meer op het restaurantwezen. Midden juni zou hij de deuren van zijn nieuwe zaak willen openen.

Fans van de sympathieke West-Vlaming hoeven niet te panikeren. Huysentruyt verdwijnt niet van het scherm. ‘Ik blijf ‘SOS Piet' maken en er liggen enkele nieuwe programmavoorstellen in de schuif bij VTM. 'In juni ligt er ook een gezondheidsboek van mij in de rekken', voegt hij eraan toe.

De kok is in alle stilte op training geweest bij culinaire boegbeelden als Vicki Geunes en Sergio Herman om de allernieuwst kooktechnieken te beheersen. ‘Ik wil meer tijd vrijmaken om mijn ultieme droom te verwezenlijken. Ik zou graag nog een laatste keer trendbepalend zijn', besluit de kok.

Frans grondwettelijk hof redt olifanten van euthanasie

In de strijd om het leven van twee olifanten kunnen dierenbeschermers als Brigitte Bardot of prinses Stéphanie van Monaco weer wat rustiger ademhalen. Volgens een beslissing van het Franse grondwettelijk hof mogen Nepal en Baby voorlopig niet geëuthaniseerd worden. De 42 en 43 jaar oude dieren uit een zoo in Lyon zouden ingeslapen worden, omdat ze tuberculose hebben.

De rechtbank in Parijs had "gerede twijfel" over de rechtmatigheid van de beslissing van de prefectuur om de dieren te laten inslapen. Er zijn eventueel andere mogelijkheden om het risico op een besmetting van andere dieren te verhinderen. Dat moet nu de administratieve rechtbank van Lyon onderzoeken.

Tal van dierenbeschermers waren in de bres gesprongen voor het lot van beide olifanten. De vroegere filmdiva Brigitte Bardot had zelfs aangekondigd naar Rusland te emigreren, indien de olifanten zouden gedood worden.

Nu definitief : Alcoholtester in wagen niet meer verplicht in Frankrijk

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls heeft uiteindelijk beslist dat er in de wagen geen alcoholtester meer moet aanwezig zijn en dat er op niet-bezit ook geen boete zal staan.

Sinds de invoering van de verplichting werden overtredingen op het niet bezitten niet beboet, vanwege twijfel over de betrouwbaarheid van de tests. Nu heeft Valls ondanks het advies beslist dat er geen alcoholtester meer aan boord moet zijn en dat er dan uiteraard ook geen sancties meer kunnen zijn.

Volgens de bewindsman "kan niemand geloven" dat het beboeten met elf euro van bestuurders die geen alcoholtester bij zich hebben ervoor kan zorgen dat er minder dan 31 procent doden op de weg vallen tengevolge van alcohol.

Mobiliteitsclub VAB vindt het spijtig "dat de maatregel zonder testperiode wordt afgevoerd en dat de effecten ervan niet afdoende onderzocht zullen worden". De minister stemde wel in met de herinvoering van de verkeersborden die vaste flitspalen aankondigen. Die maatregel wordt over twee à drie jaar geïmplementeerd.

Franse oud-premier Fillon gaat voor presidentschap

De voormalige Franse premier François Fillon wil bij de volgende presidentsverkiezingen de kandidaat van de vroeger door Nicolas Sarkozy geleide conservatieven worden. In een interview met de Franse krant Le Monde zegt de 58-jarige politicus, dat hij zich voorbereidt op de voor 2016 geplande voorverkiezingen van de UMP. "Ik zal er alles voor doen", zegt Fillon op de vraag over zijn kandidatuur.

In de Franse conservatieve partij UMP is er sinds de verkiezingsnederlaag van Sarkozy tegen de socialist François Hollande een machtsstrijd aan de gang. Fillon was eind vorig jaar een van de twee hoofdfiguren in de bittere strijd om het UMP-voorzitterschap.

Na een definitieve stemming riep de partijraad zijn rivaal Jean-François Copé (48) tot winnaar uit. Fillon weigerde evenwel het resultaat te aanvaarden en beschuldigde het door de aanhangers van Copé gedomineerde partijorgaan van verkiezingsmanipulatie. Nu is voor de herfst een nieuwe verkiezing gepland.

In het interview met Le Monde zegt Fillon, dat hij zich vandaag op hezelfde niveau als Sarkozy of andere mogelijke kandidaten voor de presidentskandidatuur ziet.

Het is overigens niet uitgesloten dat de ex-president Sarkozy bij de presidentsverkiezing van 2017 zelf opnieuw wil aantreden.

De fiscale revolutie is Frans: men gaat uw persoonlijke gegevens, niet uw aankopen belasten

Als het over belastingen gaat, kennen de Fransen er wat van. Nadat ze in 1954 als eerste de BTW invoerden, hebben ze nieuwe plannen om een (globale) belasting in te voeren. Indien fiscale achterpoortjes die binnen de EU, maar ook in andere continenten, bedrijven als eBay, Amazon, Facebook en Google en ook andere multinationals toelaten geen of amper bedrijfsbelastingen te betalen, willen de Fransen de zaken omkeren en datgene gaan belasten wat de grondstof is van alle activiteiten van voormelde bedrijven: uw persoonlijke gegevens.

Fiscale achterpoortjes voor multinationals hoeven niet gesloten te worden

‘Alle overheden hebben inkomsten nodig,’ zegt Nicolas Colin, die in opdracht van de Franse regering een rapport over de eventuele belasting van dataverzameling samenstelde. ‘En wanneer grote bedrijven geen belastingen betalen, moeten we het geld halen bij particulieren, kmo’s en bedrijven in moeilijkheden.’

Frankrijk en een paar andere landen hebben nu plannen om niet langer afhankelijk te zijn van de fiscale strapatsen van multinationals, door een belasting te heffen aan de bron: bij de inwoner van hun land, wiens gegevens worden gebruikt door voormelde bedrijven.

Persoonsgegevens zijn de brandstof van de digitale economie

‘Persoonsgegevens zijn de brandstof van de digitale economie,’ zegt Eduard Geffrey van de CNIL, het Franse agentschap dat instaat voor de bescherming van persoonsgegevens. ‘Ze laten bedrijven toe te weten wat uw interesses zijn, wie uw vrienden zijn, waar u zaken koopt en welke wijnen u drinkt, maar ook wat uw internetverbruik, telecomuitgaven en elektriciteitsconsumptie is. Daarom lijkt het een logische stap de gegevens eerder dan de transacties te gaan belasten.’

Hoe dat in zijn werk zou gaan is niet meteen duidelijk. Mark Little van onderzoeksbureau Ovum voorspelt dat consumenten het beheer van hun gegevens aan een derde partij zullen toevertrouwen, waarna deze derden de regels zullen opstellen onder welke bedrijven er gebruik van kunnen maken.

Verantwoord gebruik van gegevens belonen; misbruik bestraffen

Colin voorziet ook de beloning van goed databeheer door belastingschalen te ontwikkelen die verantwoord gebruik van data belonen en misbruik ervan bestraffen. Zo zouden bedrijven die ‘cookies’ verzamelen van webgebruikers, die mensen moeten duidelijk maken wat ze met de door hun verzamelde informatie doen. Doen ze dat niet dan worden ze zwaarder belast.

Nutsbedrijven die klanten toelaten steeds de goedkoopste abonnementsformule te selecteren via een prijsvergelijkingsmodule zouden minder belast worden dan bedrijven die dat niet doen. Een bedrijf als Facebook, dat te pas en te onpas de gegevens van miljoenen mensen gebruikt, mag zich dus aan een hoog belastingstarief verwachten. ‘We moeten de Facebooks en Google’s van deze wereld belasten vooraleer ze de ganse economie verzwelgen,’ zegt Colin. 'Doen we dat niet dan nemen ze straks ook nog de telecom- en autosector over.'

EU en OESO zijn geïnteresseerd

Colin denkt dat Frankrijk - het belastingsland bij uitstek - een voortrekkersrol kan spelen in deze materie, die daarna een internationale standaard zou worden. Daarvoor is uiteraard een wijziging van de internationale conventies inzake bedrijfsbelastingen vereist. Dat mag geen probleem zijn. De Europese instellingen en de OESO zouden meer dan geïnteresseerd zijn.

Koudegolf teistert mondaine skistation Val d’Isère; in Pra Loup 2 skiërs onderkoeld na nacht buiten

Bij ons stuurde de strenge winter het openingsweekend van het nieuwe wielerseizoen danig in de war, maar dat is maar klein bier met wat ze in de Franse Alpen meemaken. Een Siberische koudegolf deed in het mondaine Franse skistation Val d'Isère zelfs de stookolie bevriezen, waardoor liefst 3.000 wintersporters een dag lang zonder verwarming en warm water kwamen te zitten. De Alpijnse vrieskou had ook nog andere gevolgen: de brandweer had in de buurt van Briançon de grootste moeite om een brand onder controle te krijgen onder meer omdat het bluswater dreigde te bevriezen en de brandweer geen luchtcompressor kon inzetten . In de buurt van Pra Loup moesten twee skiërs die 'hors piste' waren gegaan de ijskoude nacht buiten doorbrengen. Ze werden met zware onderkoelingsverschijnselen met een helikopter naar het ziekenhuis gebracht, maar zouden niet in levensgevaar zijn.

Het Franse skioord Val d'Isère (met ook Tignes vlak in de buurt) ligt op zo'n 1.800 meter hoogte en staat bekend als mondain skistation, waar de Franse 'beau monde' graag op wintersportvakantie trekt. In 'Résidence La Daille', een megacomplex van liefst 840 appartementen kwamen zo'n 3.000 wintersporters voor een wel heel onaangename verrassing te staan. Overdag was het de voorbije dagen ook koud, maar bood het winterzonnetje aangename skiomstandigheden. Toen ze 's avonds na het skiën een warme douche wilden nemen, kwamen ze van een kale reis terug.

16 graden op kamers
Oorzaak: door de strenge nachtvorst (tot -21 de voorbije nachten) was de stookolie beginnen bevriezen. De drie gigantische tanks met elk 100.000 liter stookolie die het complex moeten verwarmen en van warm water voorzien, vielen daardoor stil. Het koelde snel af in de appartementen, maar dankzij de goede isolatie zorgde de restwarmte ervoor dat de temperatuur niet verder dan 16 graden zakte en de koude nog te harden was. Minder aangenaam was het gebrek aan warm water voor de duizenden wintersporters. Zondagavond was er een korte opflakkering die een sprankeltje hoop bracht, maar die werd al snel de kop ingedrukt. Pas maandag tegen de middag was het euvel hersteld dankzij een grote tankwagen die een vorm van lichtere stookolie, beter bestand tegen heel lage temperaturen, in de tanks had gepompt.

"Uur om haren te wassen"
Het incident doet vragen rijzen, want dit soort lage temperaturen komt wel vaker voor in het hooggelegen skioord. Dat de stookolie bevriest, hadden ze hier nog niet meegemaakt. Heel wat wintersporters morden danig, anderen namen het eerder filosofisch op. "Ik heb het milieu gespaard en me vanmorgen niet gewassen", grapte een uitbater van een bar in het vakantiecomplex. "Ik heb er een uur over gedaan om mijn haren te wassen met ijskoud water", pikte een vakantiegangster in. "Tegen de koude in de kamers konden we ons nog kleden, maar die koude douche was toch heel vervelend."

Geblokkeerd in ravijn
Elders in de Franse Alpen veroorzaakte de koudegolf eveneens problemen. Nabij Briançon had de brandweer in de vrieskou de grootste moeite om een woningbrand op een afgelegen plaats onder controle te krijgen omdat het bluswater driegde te bevriezen en er geen luchtcompressor kon ingezet worden. Hier vielen er geen gewonden. Erger was het gesteld met twee jonge skiërs die 'hors piste' waren gaan skiën in de buurt van Pra Loup. De onvoorzichtige jongeren verdwaalden en zaten geblokkeerd in een rotsachtige ravijn. Daardoor waren ze verplicht om de ijskoude nacht onder de open hemel door te brengen.

Ernstige vrieswonden
Het tweetal werkte overdag in een restaurant en toen ze 's morgens niet kwamen opdagen, sloeg hun baas alarm. De reddingsdiensten konden hen gelukkig snel lokaliseren. Met een helikopter werden ze overgebracht naar het ziekenhuis van Gap. Ze waren heel zwaar onderkoeld. Ze zijn wel niet in levensgevaar, maar een van hen had ernstige vrieswonden aan zijn benen.

Inkorten vakanties

chambres dhotes en gites in zuid frankrijk, pyreneeën - middellandse zee : www.sud66.com

De Franse minister van Onderwijs wil de schoolvakantie in de zomer terugbrengen van twee maanden tot zes weken en de spreiding tot twee gebieden beperken

Forgot your password?