www.bijbelgen.com

www.bijbelgen.com

                     Nieuws/informatie uit (Zuid) Frankrijk & Catalonië                    

"C'est fini! Julie Gayet breekt met François Hollande"

Nadat hun affaire enkele maanden geleden aan het licht kwam, bleek de liefde tussen Julie Gayet (41) en François Hollande (59) geen lang leven meer beschoren. De actrice beëindigde de romance met de Franse president. Een weloverwogen beslissing van Gayet volgens het magazine Gala.

 

"De stem van Hollande weerklinkt niet langer door haar telefoon, ze heeft de lijn doorgeknipt", meldt het Franse blad bijzonder pathetisch. "Als onafhankelijke vrouw vervolgt ze alleen haar weg, die niet langer zal bepaald worden door het staatsbelang of de publieke opinie."

Bevestiging
Over het einde van hun relatie werd al langer gespeculeerd. Ook nu ontbreekt een officiële bevestiging van de breuk. Net zoals Gayet en Hollande nooit hun relatie, die twee jaar zou hebben standgehouden, hebben bevestigd of ontkend.

Half januari bracht het boulevardblad Closer foto's naar buiten waarop de Franse president op de scooter naar het appartement van Gayet reed. Wat volgde, was een ware mediastorm waar de Franse president op zijn zachtst gezegd nogal onhandig mee omging. Enige weken later deelde hij via een persbericht mee dat hij de relatie met Trierweiler (49) beëindigde. Na de onthulling van de affaire, moest Trierweiler worden opgenomen in het hospitaal met uitputtingsverschijnselen.

Sms
Hoe meer de wereld meekeek, hoe groter de afstand werd tussen Gayet en de president. De tortelduifjes zouden de afgelopen weken voornamelijk telefonisch en per sms met elkaar gecommuniceerd hebben om hun privéleven te beschermen. 

Al voor het uitlekken van hun relatie, zou Gayet niet meer zeker geweest zijn van haar gevoelens voor de socialistische politicus. "Zij heeft er nooit van gedroomd om première dame te worden", luidens Gala. Hun romance was te complex. De moeder van twee kinderen gaat nu voluit voor haar acteercarrière.

Trierweiler
In de Franse media wordt nu volop gespeculeerd of Hollande zal trachten Trierweiler weer voor zich te winnen. Beiden zouden elkaar weer regelmatig ontmoeten. Op het bureau van de Franse president prijkt trouwens nog steeds een foto van de politieke journaliste. De genegenheid van Hollande voor Trierweiler zou opnieuw opgeflakkerd zijn.

Franse toeriste schenkt pizza aan 'dakloze' Richard Gere

Een Franse toeriste stopte een dakloze in New York wat pizza toe. Wat de vrouw zich echter niet realiseerde, was dat ze de etenswaren geschonken had aan een wereldberoemd acteur: Richard Gere namelijk, die zich blijkbaar zeer overtuigend wist in te leven in zijn nieuwe filmrol.

Frans parlement stemt in met 50 miljard euro bezuinigingen

Het besparingsplan van de nieuwe Franse premier Manuel Valls (PS) is goedgekeurd door het parlement. Met dat plan wil de Franse premier tegen 2017 in totaal 50 miljard euro bezuinigen. Opvallend genoeg hebben 41 socialistische verkozenen het plan van hun premier niet mee goedgekeurd.

Volgens het plan worden een deel van de pensioenen en ook de salarissen van ambtenaren en uitkeringen bevroren. Op die manier moet het begrotingstekort tegen 2015 worden teruggedrongen tot 3 procent van het bbp, zoals Europa voorschrijft. In 2013 bedroeg het deficit nog 4,3 procent.

De Assemblée Nationale nam het bezuinigingpakket aan met 265 stemmen tegen 232. Er waren 67 onthoudingen, onder hen ook 41 van de in totaal 291 socialistische parlementsleden. De ‘liberale socialist”-’ Valls krijgt daarmee dus niet de onvoorwaardelijke steun van zijn partij.

‘Ze wilden een signaal geven. De eerste minister en ikzelf hebben hen gehoord en houden er rekening mee’, zo reageerde de socialistische fractieleider Bruno Le Roux. ‘Maar we hadden geen behoefte aan dergelijke stemming die de linkse meerderheid in gevaar kon brengen.’

Zwangere vrouw in file bevalt op pechstrook

 Een zwangere Française die op de ring rond Nantes opgehouden werd door voetbalsupporters is op de pechstrook bevallen van haar derde kind.  De vrouw en haar man stonden stil in de file na de voetbalwedstrijd tussen Nantes en Marseille. De vader had al snel in de smiezen dat ze nooit op tijd het ziekenhuis gingen bereiken en zette zijn auto aan de kant op de pechstrook. Zijn vrouw zocht een plekje in het gras naast de pechstrook waar ze met de hulp van haar echtgenoot een kind op de wereld zette. "Ik zag al snel het hoofdje van mijn dochtertje. Ik heb het wat bewogen om haar schouders vrij te maken", vertelt de fiere vader.  Siloé werd door de hulpdiensten naar het ziekenhuis gebracht waar de 3,280 kilogram zware baby met haar moeder op adem kon komen van het avontuur.

Voetballer die snel rijk wil worden moet naar Manchester City, wie tijd heeft naar FC Barcelona

Voor het tweede opeenvolgende jaar betaalt de Engelse voetbalclub Manchester City niet enkel de hoogste salarissen in de voetbalwereld, maar ook in de sportwereld. Spelers die voor de club uitkomen verdienen gemiddeld 5,8 miljoen euro per jaar, blijkt uit een jaarlijkse rangschikking van Sporting Intelligence

Sinds Manchester City - dat in 1997 nog in de Engelse tweede klasse speelde - in 2008 door Abu Dhabi’s sjeik Mansour werd overgenomen is de club uitgegroeid tot een financiële voetbalgrootmacht. Ook stadsgenoot Manchester United betaalt zijn spelers goed en staat op plaats acht in dezelfde rangschikking, met een gemiddeld jaarsalaris per speler van 5,25 miljoen euro. Manchester - ooit een wat sombere industriestad in het noordwesten van Engeland - is in een paar decennia verworden tot een goudmijn voor voetbalsterren.

Ook de Britse hoofdstad Londen, die met Arsenal, Chelsea, Tottenham, Crystal Palace, Fulham en West Ham ruim zes clubs in de Engelse Premier League huisvest, is vruchtbare grond voor would-be voetbalmiljonairs. Chelsea noteert op plaats 10, Arsenal een plaats lager. Eveneens in de top 12 vinden we een aantal van Europa’s meest succesvolle voetbalteams (Real Madrid op 4, FC Barcelona op 5 en Bayern München op 7). Tussen het globale voetbalgeweld rangschikken twee Amerikaanse baseballteams, met op plaats 2 en 3 respectievelijk de New York Yankees en de Los Angeles Dodgers, en drie basketbalteams, met op plaats 6 de New York Nets, op 9 de Chicago Bulls en op 12 de New York Knicks.

Toeriste mag VS niet binnen omdat haar naam als al-Qaida klinkt

Aida Alic kan het nog steeds niet geloven. De Française was met haar gezin onderweg op vakantie naar New York. Op de luchthaven van Genève kreeg ze te horen dat haar de toegang tot de VS geweigerd werd. Zonder een woordje uitleg vloog ze terug naar huis. Alic vermoedt dat ze de VS niet binnen mag omdat haar naam zoals die op haar paspoort staat -Alic Aida- uitgesproken, klinkt als al-Qaida.

De Française die met haar man en twee kinderen van Genève naar New York wou vliegen, kreeg van Swiss Airlines te horen dat ze niet aan boord mocht gaan van de vlucht. Haar werd de toegang tot de VS geweigerd. Voor de Française zat er niets anders op dan weer naar huis te vliegen. Haar vakantie was voorbij. Terug thuis in Chambéry zoekt ze een verklaring voor de botte weigering. "Alic Aida, al-Qaida...vrienden lachen er wel eens mee. Ik ben het intussen gewoon maar dit had ik niet verwacht", zegt de Française.

En de gelijkenis is nog groter als naar naam uitgesproken wordt als 'Alitch'. Wat niet ondenkbaar is. "Want mijn naam is van Joegoslavische origine. En nu zit ik hier thuis. Ik word beschouwd als een risico", zegt ze in de Franse krant Le Dauphiné Libéré. De weigering kost de familie een flinke duit want ze kunnen het geld voor de vluchten naar de VS niet recupereren.

Alic wil de officiële reden kennen voor de weigering. Ze contacteerde al de Amerikaanse ambassade in Parijs. Daar kreeg ze te horen dat de ambassade niets kwijt wil over 'individuele gevallen die op de verboden vlieglijst staan'.

Franse jongen (17) steelt vijf brandweerwagens

Een Franse tiener met een obsessie voor brandweervoertuigen zit vast na zijn vijfde diefstal. De jongen van 17 zonder rijbewijs maakte er sinds augustus bijna een gewoonte van om in brandweerkleding onopvallend brandweerkazernes binnen te wandelen om vervolgens compleet met gillende sirenes en zwaailichten het pand uit te rijden.

Deze week werd de tiener uit het zuidwesten van Frankrijk na een wilde achtervolging over de snelweg aangehouden, aldus Franse media. Daarbij reed de jongen in een brandweerwagen met snelheden tot 150 kilometer per uur door politieafzettingen en kwam hij in botsing met een politiewagen.

Bij de eerdere incidenten was de politie nog mild geweest. Vorige week was de jongen ook al van de weg geplukt in een gestolen brandweerwagen. De politie bracht hem toen nog thuis met de mededeling dat hij zich voor de kinderrechter zou moeten verantwoorden. Door de laatste diefstal belandde hij voorlopig achter de tralies.

www.bijbelgen.com

Vroege Thalys tussen Parijs en Brussel rijdt vanaf 2015 enkel nog in de zomer

De hogesnelheidstrein Thalys die elke ochtend om 6.25 uur uit het Noordstation van Parijs vertrekt en reizigers in twee uur tijd naar Brussel-Zuid en Brussels Airport brengt (en die om 9.48 uur het omgekeerde traject doet) zal volgend jaar alleen nog in de zomer beschikbaar zijn, van half juni tot half september. Van de 40.000 reizigers die de trein in 2013 vervoerde, nam de helft hem in de zomervakantiemaanden. Toch zeggen zowel Thalys als Brussels Airport dat ze blijven geloven in de complementariteit van vliegtuig en trein.

Op 26 oktober zal die trein voor het laatst op dagbasis rijden. Dan is het wachten tot 14 juni volgend jaar. Op 13 september 2015 eindigt de zomerse verbinding tussen Parijs en Brussel.

"Een kwestie van rendabiliteit", zegt Patricia Baars, woordvoerster van Thalys. Bij Thalys blijven ze wel geloven dat een hogesnelheidstrein voor dit soort afstanden een efficiënt, goedkoop en ecologisch verantwoord alternatief is voor een vlucht met een vliegtuig, zegt Baars.

Ook Jan Van der Cruysse, woordvoerder van Brussels Airport, is daarvan overtuigd. "De formule vergroottte onze 'catchment area' enorm in de regio Parijs. Er is daar een grote groep Indiërs en Afrikanen die graag via deze formule de lange afstandsvlucht naar het thuisland aanvat."

Daarnaast moeten nog wat problemen worden overwonnen. "Het boekings- en reservatiesysteem van vliegtuig en trein moet beter geïntegreerd, net als de bagagefaciliteiten, de infrastructuur van stations en treinstellen die nog beter moet worden afgestemd op de vliegtuigreizigers. "Als we op die technische vragen antwoorden komen, heeft het intermodale verkeer zeker toekomst", besluit Patricia Baars. "En dan spreken we over enkele jaren hopelijk over uitbreiden, in plaats van inkrimpen."

Dorpje van 643 inwoners naar Franse tweede klasse

De Ligue 2, de Franse tweede klasse, verwelkomt volgend seizoen US Luzenac. Als u het nu hoort donderen in Keulen, dat is geen schande. Niettemin een knappe en vooral opvallende prestatie van Luzenac, een dorpje gelegen in Zuid-Frankrijk aan de rand van de Pyreneeën. De gemeente, zeg maar gehucht, telt amper... 643 inwoners en moet zo een van de kleinste gemeentes zijn met een voetbalclub op het professionele niveau.

Fabien Barthez is een van de sleutelfiguren achter de club. De voormalige doelman van Les Bleus bekleedt sinds 2012 een functie bij de club uit zijn geboortestreek. Eerst nog als erevoorzitter, maar sinds eind vorig jaar is hij er algemeen manager. Barthez was alvast verheugd met de promotie. "Nu gaan we de club verder structureren", vertelde Barthez aan RTL.fr. "We zien wel wat volgend seizoen brengt."

Vrouw laat 800.000 euro na aan Frans dorpje waar zij vakantie vierde

Een bejaarde vrouw uit de Vogezen heeft het dorpje Saint-Congard in Bretagne (781 inwoners) een spaarbankrekening, huis en landbouwgrond nagelaten. Ze deed dat uit dankbaarheid voor de vakanties die zij daar, eerst met haar ouders en later alleen, sinds de jaren '40 heeft doorgebracht. De waarde van de nalatenschap wordt op 800.000 euro geschat, berichtte de Franse krant La Croix.

Saint-Congard in Bretagne. 

De gemeenteraad moet nu beslissen wat er met de schenking gebeurt. De vrouw heeft geen voorwaarden gesteld.

De jaarlijkse begroting van het dorpje beloopt niet meer dan 600.000 euro. "Het is echt een stoot zuurstof", zegt burgemeester Daniel Brulé. Agrarische plaatsen als Saint-Congard kunnen steeds moeilijker rondkomen, doordat de bijdragen van de Franse staat kleiner worden.

Niet het eerste Franse dorp
Saint-Congard is niet het eerste Franse dorp dat een grote erfenis krijgt. Sinds 2000 is dat in Frankrijk ongeveer tien keer voorgekomen. Zo kon La Chaise-Dieu in Auvergne een verzorgingshuis bouwen van de 1,5 miljoen euro die de vroegere apotheker aan het dorp had nagelaten en draagt het sociaal-cultureel centrum in Plougonvelin de naam van een overleden militair die 610.000 euro aan het Bretonse plaatsje had geschonken.

Fles wijn per dag gezond!

Eén glas wijn per dag is vaak de norm en meer dan één glas wijn heeft dan juist weer schadelijke gevolgen. De schadelijke gevolgen van alcohol voor de gezondheid zijn bekend. Volgens  Dr Kari Poikolainen is dat niet zo. Althans dat het niet meer dan glas wijn per dag kan zijn. 

Fles wijn per dag niet schadelijk voor gezondheid

Volgens deze Dr Poikolainen zou het drinken van bijvoorbeeld een fles wijn per dag helemaal niet schadelijk zijn. Tientallen jaren van onderzoek naar de effecten van alcohol op het menselijk lichaam heeft hij daarvoor bestudeerd. En zijn conclusie: Het drinken van alcohol is alleen schadelijk, wanneer je meer dan 13 eenheden per dag gebruikt, oftewel iets meer dan één fles wijn of 4 à 5 pinten bier per dag. Een fles wijn bevat zo’n 10 eenheden. Maar deze  Dr Poikolainen zegt nog meer over het drinken van alcohol. Volgens Dr Kari Poikolainen is ook het drinken van meer dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid alcohol ook nog gezonder dan geheelonthouding. Uit zijn analyse van al die jaren onderzoek naar het effect van alcohol op het menselijk lichaam, blijkt dat matig drinken beter is voor de gezondheid dan helemaal niet drinken. Overmatig drinken blijft schadelijk voor je gezondheid, maar volgens Dr Poikolainen zijn de richtlijnen voor het dagelijks gebruik van alcohol te laag. De dagelijks ‘aanbevolen’ hoeveel alcohol kan meer zijn dan nu wordt beweerd.

Wie is die Dr Poikolainen dan wel niet?

Dr Poikolainen is niet zomaar een arts. Dr Poikolainen was de alcoholexpert van de WHO, de Wereld Gezondheid Organisatie en een vooraanstaand wetenschapper op het gebied van alcoholconsumptie. Dus tja… als de experts het zeggen, wie zijn wij dan om het tegen te spreken… ;)

www.bijvlamingen.com

Raadgever Hollande stapt op na 'schoenenpoetserschandaal'

Aquilino Morelle, een hoge medewerker van de Franse president François Hollande, heeft vrijdag zijn ontslag aangekondigd. Hij doet dit om zich te kunnen verweren tegen beschuldigingen dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan belangenconflict én dat hij er een te uitbundige levensstijl op nahoudt. Onder meer dat hij een privé-schoenenpoetser heeft ingehuurd om zijn gaatjesschoenen te poetsen, wordt hem kwalijk genomen.

Zelf zegt Morelle "niets verkeerds" te hebben gedaan. De 51-jarige raadgever van Hollande is arts van opleiding. Ook de aantijging dat hij in 2007 zowel gewerkt voor het IGAS, de sociale inspectiedienst, als voor een farmaceutisch bedrijf gewerkt zou hebben, wordt hem nu aangesmeerd.

De Franse wet schrijft voor dat mensen in overheidsdienst toestemming aan hun oversten moeten vragen om een tweede betaalde job uit te voeren. IGAS liet weten dat het niet op de hoogte was dat Morelle terzelfder tijd ook raadgever was van het Deense farmabedrijf Lundbeck. Dat bedrijf meldde dat Morelle ongeveer 12.000 euro heeft gekregen en dat hij "deuren heeft geopend" voor het bedrijf.

Morelle was dat jaar nog mede-auteur van een rapport over de relatie tussen de farma-sector en het publiek. Gisteren meldde Morelle op zijn Facebookpagina dat hij wel degelijk dat contract aan IGAS heeft overgemaakt, maar het document in kwestie "niet gevonden" krijgt.

www.bijbelgen.com

Franse premier raakt aan de uitkeringen

De Franse eerste minister Manuel Valls heeft woensdag in Parijs de details bekendgemaakt van zijn besparingsplan dat tussen 2015 en 2017 50 miljard euro moet opbrengen. Nieuw is vooral dat Valls voor de eerste keer aangeeft dat hij bereid is te raken aan de Franse welvaartsstaat.

De kersverse Franse premier heeft aangekondigd dat bijna alle uitkeringen tot 1 oktober 2015 niet zullen verhogen. Normaal verhogen die elk jaar in functie van de inflatie. Enkel voor het laagste niveau van sociale uitkeringen zal de bevriezing niet gelden. Ook de ambtenarenlongen, het woongeld en het kindergeld zal voor oktober 2015 niet meer omhoog gaan.

De bevriezing moet zo’n twee miljard euro opleveren. Valls hoopt ook goed 10 miljard te besparen op de ziekteverzekering en nog eens 11 miljard bij andere sociale diensten. De besparing moet het begrotingstekort doen dalen van de huidige 4 procent naar 3.

‘Ik ben verplicht het Franse volk de waarheid te vertellen’, zei Valls na zijn wekelijkse ontmoeting met president François Hollande. ‘Onze overheidsuitgaven vertegenwoordigen 57 procent van onze nationale rijkdom. We mogen niet boven onze stand leven.’ De nationale vakbond Force reageerde teleurgesteld: ‘De maatregelen zullen de armsten raken en de ongelijkheid doen toenemen.’

 

Sophie Marceau: "Hollande is een lafaard en lomperik"

14/04/14 - 17u00  Bron: Le Figaro © Getty/afp.

Sophie Marceau en François Hollande: het is geen gelukkig huwelijk. Tijdens een interview in het magazine GQ schrikt de Franse actrice er niet voor terug haar ongezouten mening te geven over de president. "Hij is een lafaard en lomperik", heeft ze zich laten ontvallen.

Sophie Marceau heeft geen vrees om openhartig te zijn als het er op aan komt. De knappe brunette komt uit voor haar mening en die is niet mals voor François Hollande. "Terwijl men weet dat hij minnaressen heeft, weigert hij erover te praten", zegt ze. "Om dan zijn vriendin meer dan anderhalf jaar te bedriegen tijdens zijn presidentschap".

En ze voegt eraan toe: "Een mandaat duurt vijf jaar. We eisen helemaal niet van hem dat hij een geheelonthouder is maar hij mag zich op dat vlak wel wat bescheidener opstellen."

Voor Sophie Marceau is het duidelijk: Hollande heeft blijk gegeven van zijn lafheid. "Ik heb getracht om hem een beetje graag te zien door me in te beelden dat hij toch zo vreselijk niet is maar na de affaire Gayet kon ik enkel maar denken 'wat een lafaard is hij toch'".

Sollicitante doet het met 'Curriculum Slipae'

Het gaat hard op de arbeidsmarkt, de dag van vandaag. Om zich te onderscheiden van de andere kandidaten schreef een Française haar sollicitatiebrief op een van haar slipjes. Opgevallen is ze wel, want het bedrijf in kwestie -  het Agence Verywell in Toulouse - postte een foto van de brief op z'n Facebookpagina. "Il faut être culotté dans la vie!", zeggen ze in het Frans.

www.bijvlamingen.com

Forgot your password?