Info omgeving           Chambre d'hotes          Gites          Meer...        Hoofdpagina

De Catalaanse Pyreneeen, Een Catalaanse Stad : Perpignan

chambres d'hotes en gites
De Catalaanse Pyrenee‰n : Perpignan !

Perpignan, stad van Kunst en Geschiedenis, ligt ongeveer 30 kilometer van de Spaanse grens.

Uit zijn verleden als voormalige landelijke hoofdstad van het koninkrijk van Mallorca, is een historisch centrum met een harmonisch architectuur bewaard gebleven, waar de gotische kunst overheerst.

Het beroemde Castillet, symbool van Perpignan waarvan het terras een prachtig uitzicht biedt over de daken van de stad, is gebouwd aan het eind van de 14de eeuw, en verbouwd onder Lodewijk de 11de.

Wanneer u eenmaal door de indrukwekkende versterkte poort bent, kunt u naar hartenlust door de winkelstraatjes wandelen, en al het moois in de oude stad gaan ontdekken: de Heilige Johannes de Doper kathedraal (cath‚drale Saint-Jean-Baptiste) uit de 14de-18de eeuw met smeedijzeren klokkentoren, waarvan in het koor een marmeren altaarstuk uit de 17de eeuw is ondergebracht, en in de kapel van de Heilige Christus, een houten Christus uit de 14de eeuw; voormalige grafklooster van de Heilige Johannes uit begin 14de eeuw - het "heilige veld" Campo Santo -, het grootste en oudste voorbeeld van dit type in Frankrijk; place de la Loge met het Loge de Mer, opmerkelijke gebouw in gotische stijl; burcht van de koningen van Mallorca uit de 13de en 14de eeuw, waarvan de tuinen de stad overheersen; binnenplaats van het stadshuis en het bronzen standbeeld La M‚diterran‚e van de beeldenkunstenaar Maillol...

Ga als u een momentje heeft wandelen in het hart van het aangename park square Bir Hakeim, of langs de indrukwekkende Promenade des Platanes met zijn beelden.

Castillet was eerst een stadspoort, vervolgens staatsgevangenis alvorens in 1889 op de lijst van historisch monumenten gezet te worden. Nu is hier een museum in ondergebracht, die de geschiedenis van Noord Cataloni‰ van de oudheid tot nu verteld.

Ieder jaar rond 23 april wordt de Heilige Jordi gevierd, feest van de beschermheilige van Cataloni‰. Ter gelegenheid hiervan wordt het plein Gambetta omgebouwd tot een openlucht boekenwinkel, waar alles in het teken van boeken staat door de aanwezigheid van uitgevers, schrijvers en boekenhandelaren. Er is dan veel te doen, want deze feestelijke dag is al sinds de 15de eeuw ook die van de roos!

Met het hart naar het zuiden en een gekruid accent kijkt Perpignan naar Spanje en het Oosten, een blik naar het verleden en een glimlach naar de toekomst.


Platanen en palmbomen staan zij aan zij langs de met zon overgoten lange boulevards. In hun schaduw dansen de mooie vrouwen van Maillol, naakt en trots op een binnenplaats of op een klein pleintje met het ruisende water van een marmeren fontein.
De hautaine pracht van de Koningen van Mallorca overheersen de volksstraatjes met een overdaad aan kruiden, fruit of vis, met vele smaken en geuren die van elders komen.
Vraag bij ons naar meer documentatie over deze prachtige stad !!


terug naar hoofdpagina