Baai van Paulilles

chambres d'hotes en gites

Tussen Banyuls en Port-Vendres ligt de beschermde baai van Paulilles aan de rotskust van de Vermeille. De Zweedse ingenieur Alfred Nobel vestigde hier in de negentiende eeuw ooit de eerste dynamietfabriek van Frankrijk die actief was van 1870 tot 1984. Later ontstond een dorp dat nu, in gerestaureerde staat, een soort openluchtmuseum is. Je kunt er zelf op je gemak rondlopen, maar je kunt je ook door een gids laten rondleiden.

Stranden
Vroeger was het gebied waar de dynamietfabriek stond, gesloten voor publiek. Maar in 1998 is het braakliggende terrein opgekocht door de omliggende gemeenten en zijn er drie nieuwe stranden ontstaan. Deze liggen tussen Cap Bear en Cap Oustrell. Er zijn ook mooie nieuwe wandelpaden aangelegd.

Tweede Wereldoorlog
Er zijn hier ook nog restanten van de Tweede Wereldoorlog te vinden. De Duitsers hebben hier in 1943 muren achter de stranden gebouwd om te voorkomen dat de geallieerde troepen er aan land zouden kunnen gaan.

Leuk en leerzaam
Er is bij de baai van Paulillies een werkplaats waar de traditionele Catalaanse vissersboten gerestaureerd kunnen worden. Deze boten zijn herkenbaar aan hun felle kleuren. Vroeger verfden de vissers hun barken in vrolijke kleuren en met het restant van de verf werden de gevels en luiken van hun huis opgevrolijkt. De werkplaats is geopend voor bezoekers. Kortom, een bezoek aan de baai van Paulliles is leerzaam, maar je kunt ook genieten van de mooie natuur en de prachtige stranden.

chambres d'hotes en gites