Cadaques

chambres d'hotes en gites

Cadaqués wordt ook wel het kunstenaarsdorp van de Costa Brava genoemd. Door de jaren heen voelden vele kunstenaars zich aangetrokken tot dit dorp. Onder hen bevonden zich namen als Pablo Picasso, Salvador Dalí, Marcel Duchamps, Henry Matisse, Max Ernst, Frederico Garccía Lorco en Gabriel Garccía Márquez. Deze wereldberoemde kunstenaars hebben een allen gemeen dat ze een periode in Cadaqués hebben doorgebracht. Vandaag de dag wordt Cadaqués echter niet meer bezocht door kunstenaars maar vooral door toeristen die hier komen voor hun rust.
De meeste toeristen weten nog geen eens dat enkele van ’s werelds beroemdste kunstnaars hier enige tijd hebben doorgebracht. Cadaqués, gelegen aan de Cabo Creus, heeft tegenwoordig iets meer dan tweeduizend inwoners. Met zijn witgekalkte huizen, zijn met smalle, zwarte leisteen geplaveide stegen en zijn Església Parroquial, die zich vanop een heuvel boven het dorp verheft, doet Cadaqués enigszins aan de dorpen van Ibiza denken.
Een wandeling langs de kleine kiezelstranden van de beschutte baai naar één van de musea en verder omhoog naar de parochiekerk, is een ervaring die u lang zal bijblijven. Cadaqués is een dorp voor voetgangers. Met de auto kunt u vrijwel nergens komen. De straten van de binnenstad zijn op bepaalde uren zelfs totaal afgesloten voor het verkeer. U moet uw auto dus beslist op één van de grote parkeerterreinen aan de rand van het dorp achterlaten. Als u in Cadaqués op vakantie wilt, moet u dat vooraf regelen. Er zijn niet veel hotels en die zijn, tenminste in de zomermaanden, vaak al weken van tevoren volgeboekt. Een uitgebreider hotelaanbod vindt u in het vakantieoord Rosas, dat niet ver van Cadaqués ligt. Pas als de dagjesmensen Cadaqués verlaten hebben, leeft het dorp helemaal op. Dan betovert de ondergaande zon met haar warme, rode gloed de witte huizen, de terrasvormige velden in het dal en het water van de grootste natuurlijke haven van Catalonië.
De kleine kroegjes en restaurants aan de promenade en in de kronkelige zijstraatjes worden drukbezocht. Op de late avond ontmoeten liefhebbers elkaar dan in L’Hostal, dat lange tijd tot de bekendste en beste jazzrockclubs van het Iberische schiereiland heeft behoord. Op wandelafstand van Cadaqués ligt Port Lligat. Salvador Dalí, wiens vader uit Cadaqués afkomstig was en die hier een landgoed had, bouwde in de jaren zestig een huis in Port Lligat. Het behoort tot op de dag van vandaag tot de pelgrimssteden van kunstliefhebbers uit de hele wereld. Gedurende de zomermaanden verandert Cadaqués van een charmant vissersdorp in een geliefd vakantieoord voor toeristen. De prijzen stijgen dan en de logiesmogelijkheden zijn al weken vooruit volgeboekt. Een bezoek aan het dorp valt dan ook vooral aan te raden in de uitgesproken rustige voor- of najaarsmaanden.

chambres d'hotes en gites