Costa Brava

chambres d'hotes en gites

De Costa Brava (Catalaans voor Ruige, wilde kust) is een 200 kilometer lange kuststrook van de Middellandse Zee in Catalonie, (provincie Girona) in het noordoosten van Spanje die begint bij Portbou aan de Franse grens en loopt tot Blanes waar hij over gaat in de Costa del Maresme.

De term Costa Brava vindt men voor de eerste keer terug in de Catalaanse krant La Veu de Catalunya op 12 september 1908 in een artikel van de schrijver en dichter Ferran Agullo. Hij beschrijft daarmee het ruige, toen nog onherbergzame, karakter van de kust met zijn vele onregelmatige rotsen en baaien. Op 29 september 1963, heeft het stadsbestuur van Sant Feliu de Guixols op de kaap van het Ermitatge de Sant Elm een gedenksteen opgericht, precies op de plaats waar Ferran Agullo de inspiratie voor de naam van de kust gevonden zou hebben, al wordt de authenticiteit van deze anekdote betwist.
Het Catalaans traject van Collioure in Frankrijk naar Cadaques in Spanje is een wondermooi samengaan van Pyreneen en Middellandse Zee. De Franse Cote Vermeille en het noordelijke deel van de Spaanse Costa Brava bieden de wandelaar een pittoresk en ruig landschap van hoge kliffen, idyllische baaitjes en dramatische rotsformaties. Grote kunstenaars als Dali, Miro, Picasso en Matisse vonden hier inspiratie en lieten er hun sporen na.

chambres d'hotes en gites

Het kristalheldere water van de Costa Brava met zijn koraalriffen rondde eilandjes van de Illes Medes vormden voor oude beschavingen de toegangspoort tot de streek L’Empordà. Dit is een ideaal gebied om te duiken en te zeilen. En terug aan land kunt u het Grieks-Romeinse erfgoed van Empúries ontdekken onder leiding van een “streekgenoot uit de eerste eeuw na Christus”, en de volmaakte Iberische nederzettingen in Ullastret of het Joodse erfgoed in El Call (jodenwijk) van Girona leren kennen. Breng een bezoek aan de schilderachtige middeleeuwse dorpjes Monells, PalsofPeraladaen raakin deban van het surrealisme van Salvador Dalí. Hierbij kunt u uw hart ophalen aan de beste gastronomie en de intense wijnen uit de erkende wijnstreek Empordà.