De bergen in de zomer: het ontdekken waard, De Catalaanse Pyreneeën !

chambres d'hotes en gites

De Catalaanse Pyreneeën

Ontdek een overdosis aan zon en zuurstof in de 64 dorpen van het Regionaal Natuurreservaat van de Catalaanse Pyreneeën!

Natuurreservaten, dierentuinen, natuurlijke warm waterbronnen en militaire vestingen gebouwd door niemand minder dan Vauban (vestingen die door Unesco op de lijst van werelderfgoed geplaatst zijn).

De bewoners zijn trotse ambassadeurs van een cultureel erfgoed, een taal en een gastronomie en ze zullen u warm onthalen!

Een voorbeeld : De Bouillouses, diamant van de Catalaanse Pyreneeën

Een waar paradijs voor natuurliefhebbers, of u nu een bewonderaar, wandelaar, visser of trekker bent. Het meer van de Bouillouses (geklasseerd natuurreservaat sinds 24 juni 1976) is één van de mooiste natuurreservaten van de Pyrénées-Orientales.
Het meer van Bouillouses is een geklasseerd natuurgebied, zeer bekend in Frankrijk en Spanje. Het is het hoogst gelegen meer (2000m) van de hele Pyreneeën dat we met de auto of met de stoeltjeslift kunnen bereiken. Omdat het vroeger letterlijk overspoeld werd met autoverkeer is tegenwoordig de toegang gereglementeerd: er is een pendeldienst vanaf de weg “van de Bouillouses” en we kunnen de plek ook bereiken via de stoeltjesliften van Font-Romeu (rechtstreeks) of Les Angles (2 uur lopen).
Dit stuwmeer werd aangelegd om het gele treintje van waterkracht te voorzien. Net als overal in de hoge bergen kunnen we het meer het beste vroeg op de dag bezoeken, om te genieten van de mooiste lichtval en alle wandelingen die hier te doen zijn. In de zomer onweert het vaak aan het einde van de middag. Wij raden u aan hier een hele dag te komen doorbrengen, om met uw gezin te picknicken in het bos, aan de oevers van het meer of aan één van de kleine meertjes er vlakbij, temidden van kuddes paarden en koeien die hier in alle vrijheid de zomer doorbrengen. Omdat hier stukken grond toebehoren aan de Spaanse enclave Llivia, waarop Franse voorouderlijke weiderechten bestaan, grazen hier Franse en Spaanse kuddes naast elkaar – een zeldzaam iets.

Wat heeft Catalonië te bieden?

Genoeg om er niet uitgekeken te raken. En voor ieder wat wils. De bekende stranden aan de Costa Brava (Lloret de Mar en Blanes), de metropool Barcelona en de beroemde werken van bijvoorbeeld Salvador Dalí en Antoni Gaudí maken onder meer van deze autonome regio één van de meest populaire vakantiebestemmingen van Spanje. In Catalonië komt iedereen aan zijn trekken, of je nu van cultuur- of strandvakanties houdt. Maar de streek heeft ook een prachtige natuur.

Wie van ongerepte en idyllische baaien houdt, moet bijvoorbeeld juist een bezoek brengen aan de Costa Brava in het noordoosten van het schiereiland. Afgezien van de paar ‘feestbestemmingen’ bestaat deze ‘ruige kust’ grotendeels uit intieme, rustige stranden met pijnbomen en wilde rotspartijen.

Het landschap van Catalonië is zeer divers met bergen, rotskusten, uitgestrekte (wijn)velden, valleien en rivierdelta’s. In het noorden vind je de Pyreneeën die doorlopen tot in Andorra en tot aan de Cap de Creus bij de Middellandse Zee, het meest oostelijke punt van Spanje en een prachtig natuurgebied. In het noorden vind je ook het nationale park Aigüestortes y Lago de San Mauricio. Deze wonderschone plek telt vele bergrivieren die door de valleien stromen, een aantal zeldzame vlinders en wilde bloemen.

Twee andere bijzondere natuurparken in Catalonië: het Parque Natural de Cadi-Moixeró, dat veel steile kliffen heeft en waar volop gemzen leven, en het Parque Natural Zona Volcáncia de la Garrotxa, een oud vulkaangebied ten noordwesten van Gerona. Tienduizenden jaren van erosie hebben in La Garrotxa de lavabergen veranderd in veertig glooiende, vruchtbare heuvels. Hier kun je maar liefst uit 28 wandelroutes kiezen die langs prachtige plekken voeren. De Spanjaarden zelf trekken in de weekenden eveneens graag naar het oude vulkaangebied om er in alle rust van de natuur te genieten. In La Garrotxa vind je verrassend genoeg een stadsvulkaan. Aan de noordkant van Olot loop je binnen twintig minuten over een boomstampad naar de top van de krater van Montsacopa.