De Catalaanse Pyreneeen, Land van Wijn

De Catalaanse Pyreneeën : Land van Wijn !

Land van wijnen, smaken en inspiratie…
De Pyrénées-Orientales… land van wijnen, smaken en inspiratie…
Wijnen met karakter zoals de rode, witte en rosé Côtes du Roussillon.
Feestelijke wijnen zoals de Muscat de Rivesaltes, de Banyuls of de Maury,…

De natuur is gul geweest voor het Catalaanse Land.
U vindt het Catalaanse karakter telkens terug, of u nu glas blaast, de pasta van de bunyettes uitrekt, de feestelijke veelgekleurde stoffen of vigatanes voor het dansen van de Sardane weeft of de boles de picolat of lapin aux escargots klaarmaakt… Gewoonweg omdat gastronomie, wijnbouw en ambacht hier oprecht samengaan. Ze maken van ons departement een uitzonderlijk land.

Neemt u de tijd om de weggetjes langs de wijngaarden te verkennen, stopt u eens in de dorpjes en bezoek de wijnkelders…
Bij ons kan u een uitgebreidde beschrijving meekrijgen van de Catalaanse wijnroutes ! Vraag ter plaatse naar onze brochure !!

Specialiteit van de Streek :

MUSCAT DE RIVESALTES !

Deze versterkte (alcohol minimaal 15%) zoete wijnen hebben een rijk parfum met in de geur en smaak honing en zoet fruit als druiven en perzik. Deze zoete wijn is een Vin Doux Naturel. Dat betekent dat de gisting van de wijn met alcohol gestopt wordt voordat alle suikers zijn omgezet. Hierdoor behoudt de wijn zijn natuurlijke restsuikers en dat geeft de wijn zijn rijke zoetheid.

-Oppervlakte: 4.973 ha.
-Alleen wijnen van de gedefinieerde percelen in de appellation Grand Roussillon.
-Alleen zoete witte wijn.
-Druivensoorten witte wijn: Muscat blanc à petits grains.
-Max. productie 40 hl. per ha. voor witte wijn

Een zeer lekkere wijn, gerijpt op eikenhouten vaten : Mas d’en Badie !
Intens robijnachtige kleuren gecombineerd met zachte eik en hints van peper. Een waar plezier om te drinken. 18 maanden gerijpt op eik.
Druivensamenstelling van 20% Carignan , 20% Grenache Noir , 15% Mourvedre , 45% Syrah
Voor meer info/prijs per houten kistje : wijn @ sud66.com of rechtstreeks via de cooperatieve de Passa !
Deze schitterende rode wijn werd bekroond met een Gouden medaille tijdens het Concours General Agricole 2013 in Parijs. Prachtige diepkersenrode wijn uit Cotes du Roussillon. Krachtig in de geur van rijp rood fruit en specerijen. De smaak is vol en soepel met veel rood fruit zoals frambozen en kersen met daarnaast tonen van kruiden en specerijen, zwarte peper en chocolade. Lange elegante en soepele afdronk met veel fruit en een vleugje kruidigheid.

De hellingen van Passa, gelegen op 160 meter hoogte aan de grens met Catalonie, kijken uit over de wijngaarden van Aspres. Deze wijngaarden strekken zich uit langs de kust van de Middellandse-zee tot aan de voet van de Pyreneeen, waardoor de wijnstokken worden beschermd tegen de koude wind die in het najaar langs de Canigou berg raast.
Cotes du Roussillon : Dit prachtige wijngebied is gelegen in het zuiden van Frankrijk tussen de bergen van Corbieres en de Pyreneeen. Dit prachtige gebied brengt de mooiste wijnen voort en kenmerkt zich door de diversiteit aan druivenrassen die men hier verbouwd. Door de uitstekende ligging van de wijngaarden, veelal op de berghellingen, geven de wijnen een specifiek eigen karakter met een zoete tint.