De Regio’s in Frankrijk

De nieuwe indeling

Te Koop in Zuid Frankrijk, bekijk en klik hier een overzicht te koop in Roussillon

De nieuwe indeling bestaat uit de volgende “streken” : Corsica – Ile-de-France – Bretagne – Normandie – Provence-Alpes-Côte d’Azur – Hauts-de-France – Pays de la Loire – Centre-Val de Loire – Bourgogne-Franche-Comté – Grand Est – Auvergne-Rhône-Alpes – Occitanie – Nouvelle-Aquitaine

Occitanie ( = Languedoc Roussillon MidiPyrenees): Doch de fierheid van de Catalanen wenst de vermelding “Pays Catalan”. Zo zijn bv alle dorpnamen vermeld met dit opschrift.

De vroegere indeling : Frankrijk had 27 regio’s of gewesten (Frans: region), waarvan 22 in Europa. Deze regio’s zijn op hun beurt weer onderverdeeld in departementen

Ardeche

In het zuid-oosten van Frankrijk, tussen het Centraal Massief en de vallei van de Rhone (hoofdstad Lyon) kunnen natuurliefhebbers terecht in de Ardeche.

Auvergne

De Auvergne, (gelegen in het Centraal Massief), staat erg bekend om haar groene landschappen, en met grote meren, authentieke dorpjes met romaanse kerken, talrijke kastelen en uitgedoofde vulkanen.

Bourgogne

Bourgogne is een streek in Frankrijk die met steden als Dijon, Beaune, Tournus en Chalon sur Saone wereldwijd gekend is. Daarnaast tref je er ook vele pittoreske dorpjes aan, zoals Brancion, Chapaize, Cluny en Louhans.

Bretagne

Bretagne blijft tot op de dag van vandaag een van de bekendste streken in Frankrijk. Het gebied ligt in het noordwesten van het land. Bretagne is vooral bekend vanwege zijn ongerepte en woeste natuur. De grillige, lange kuststrook en de charmante vissersdorpjes zijn in trek bij veel toeristen.

Camargue

De Camargue is een moerasgebied in Zuid-Frankrijk, gelegen aan de Middellandse Zee. Het uitzicht van de streek is permanent in verandering. De Rhone vervoert namelijk jaarlijks zand en afval, waardoor de kust iedere keer met tientallen meters groeit. Plassen en moerassen wisselen elkaar hier af.

Champagnestreek

De Champagnestreek is een bekende streek in het noorden van Frankrijk. Champagne, de gelijknamige bruisende wijn die uit deze streek afkomstig is, is wereldberoemd. Veel toeristen die de Champagnestreek bezoeken, komen naar hier om de Champagnehuizen, waar de wijn geproduceerd wordt, te bezoeken.

Corsica

Corsica is gelegen in de Middellandse Zee. Dit heeft als gevolg dat de winters vaak nat en mild zijn. De zomers daarentegen zijn vaak bijzonder warm en droog. In Corsica praat men over het algemeen Corsicaans. Dit is een erkend dialect, dat veel Italiaanse invloeden heeft.

Cote d’Azur

De Cote d’Azur of Azurenkust is de Zuid-Franse kust, gelegen aan de Middellandse Zee. Het is een van de populairste vakantiegebieden van West-Europa. De Cote d’Azur oefent op toeristen al decennialang een grote aantrekkingskracht uit dankzij het uiterst aangename klimaat.

Dauphine

De Dauphine is een regio in het zuidoosten van Frankrijk. Tot de Dauphine behoren de departementen Isere, Drome en Hautes-Alpes. Het is een bergachtige streek waarin een aantal skigebieden gelegen zijn, waaronder het beroemde Les Deux Alpes.

Dordogne

De Dordogne is een Frans departement, gelegen in Centraal-Westelijk Frankrijk. De streek, die ook wel Perigord genoemd wordt, heeft op toeristisch gebied heel wat troeven, zowel voor de vakantieganger die graag geniet van wat cultuur als voor de vakantieganger die graag opgaat in de natuur.

Drome

Drome is een departement in het zuidoosten van Frankrijk. De hoofdstad van dit gebied is Valence. Hier wonen meer dan 60.000 mensen. De stad heeft een erg rijke geschiedenis. Ideaal voor de cultuurliefhebbers die zich hierin willen verdiepen.

Elzas

De Elzas, een Noord-Franse regio die grenst aan Duitsland, is een paradijs voor levensgenieters. De wijnen uit de Elzas genieten een uitstekende reputatie, maar de lokale keuken verdient evenveel lof. Een lekkere maaltijd smaakt natuurlijk nog beter na een stevige wandeling. Een uitstapje in de mooie natuur of de gezellige dorpjes van de regio is dan ook een aanrader.

Frans-Baskenland

Frans Baskenland is het deel van het Baskenland dat in Frankrijk ligt. Je vindt er lange stranden, gezellige badplaatsen en mooie dorpjes tussen eindeloos groen. Bij ons is de streek minder populair dan bijvoorbeeld de erg toeristische Cote d’Azur. Toch is dit jammer, want het Baskenland heeft de langste stranden van Frankrijk.

Frans-Vlaanderen

In het Noorden van Frankrijk ligt Frans-Vlaanderen. Dit is een deel van Frankrijk dat vroeger deel uitmaakte van het graafschap Vlaanderen. Tot op de dag van vandaag is de invloed van het Nederlands er aanzienlijk, in bijvoorbeeld de plaatsnamen. Een bekende streek van dit gebied is Duinkerke. Ook Lille (Rijsel) is in de Benelux erg bekend.

Franse Pyreneeen

Het gebergte van de Pyreneeen loopt van de Atlantische Oceaan tot de Middellandse Zee en vormt de staatsgrens tussen Spanje en Frankrijk. Het centrale deel kent hoge toppen tot ver boven de 3000 meter met spectaculaire dalen en verschillende nationale parken. De oostelijke en westelijke uitlopers zijn landelijker en rustiger.

Gironde

De Gironde is een departement in het westen van Frankrijk, gedeeltelijk aan de Atlantische kust gelegen. De Gironde is een streek met een schitterende natuur, met uitgestrekte stranden en groene landschappen.

Haute-Savoie

Haute-Savoie is een departement in Frankrijk. Het is gelegen in het oosten van het land. Het gebied ligt vlakbij zowel Italie als Zwitserland. Vooral in de winter is het gebied in trek bij de liefhebbers van wintersport. Er zijn immers tal van mogelijkheden in Haute-Savoie om te skien of snowboarden.

Hautes-Alpes

Hautes-Alpes is een departement van Frankrijk, gelegen in het zuidoosten van het land. Dit gebied is omgeven door onder andere Drome, Isere en Savoie. Hautes-Alpes grenst bovendien aan Italie. Er zijn heel wat rivieren die door deze streek vloeien, zoals de Drac of Claree.

île-de-France

île-de-France is de naam van de Franse regio rond hoofdstad Parijs. De meeste toeristen die naar de regio komen, maken een citytrip naar Parijs, maar daarnaast vind je in île-de-France ook meer dan 300 beschermde kastelen en tuinen terug.

Jura

De Jura is een gebergte in het zuiden van Frankrijk, gelegen aan de grens met Zwitserland. Vakantiegangers die voor de Jura kiezen, komen er vooral voor de ongerepte natuur met de uitgestrekte wouden, mysterieuze meren en klaterende watervallen.

Languedoc

De Languedoc is een streek en voormalige provincue in Zuid-Frankrijk. De streek maakt deel uit van de Franse regio Languedoc-Rousillon, die bekend staat om de uitstekende wijnen die ervandaan komen. In de Languedoc heerst een uiterst aangenaam klimaat.

Loire

De Loirevallei is een vruchtbare streek aan de oevers van de Loire, die vooral bekend staat om haar wijnen en kastelen. Daarnaast bevinden zich in de Loire heel wat historische dorpen, waardoor de cultureel-historische bezienswaardigheden voor het oprapen liggen.

Normandie

Normandie is een regio in het noordwesten van Frankrijk, gelegen tussen Bretagne en Picardie. Normandie staat bekend om haar ruige kust, rustige stranden en vele overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog. Maar je kan er ook tal van typische, gezellige stadjes bezoeken.

Picardie

De Provence is de is een regio in het zuiden van Frankrijk. Zon, zee en bergen overtuigen ieder jaar weer duizenden toeristen om de Provence te bezoeken. Uitgestrekte lavendelvelden en schilderachtige stadjes, bij de Provence denk je al gauw aan een postkaartje. Tel daarbij boeiende steden,vaak met een rijke geschiedenis, zoals Avignon, Marseille, Nîmes, Arles en Orange.

Rhonevallei

In het zuiden van Frankrijk vinden we de Rhonevallei terug. Het gebied wordt begrensd door Vienne in het noorden en Avignon in het zuiden. Bijna alles in dit gebied staat in het teken van de wijnproductie. Het is een van de oudste wijnstreken in Frankrijk. Men produceert hier voornamelijk rode wijn, maar ook de productie van rose zit in de lift.

Savoie

Het Oost-Franse departement Savoie is een uitgelezen vakantiebestemming voor sportievelingen. Hier vind je indrukwekkende berglandschappen van prachtige bergmeren die zich uitstekend lenen voor watersport. Wandelaars kunnen hun hart ophalen aan indrukwekkende berglandschappen. Na al deze inspanning kan je heerlijk tot rust komen in een van de typische kuuroorden van de streek.

Tarn

De Tarn is een Frans departement, onderdeel van de regio Midi-Pyrenees. Door de streek loopt de rivier de Tarn. De Tarn kenmerkt zich door een grote verscheidenheid aan landschappen, maar heeft ook heel wat culturele trekpleisters.

Vendee

In het westen van Frankrijk vinden we het departement Vendee. Het is gelegen aan de westkust en heeft meer dan 15 grote badplaatsen waar je met volle teugen kan genieten van de Atlantische Oceaan.

Vogezen

De Vogezen is een Frans departement dat op slechts een boogscheut van Belgie en Nederland ligt en vooral bekend staat om zijn schitterende natuur. Naast de streek is de Vogezen ook de naam van het gebergte dat hier ligt.