Figueras

chambres d'hotes en gites

Op 50 km van Montauriol, aan de andere kant van de grens, ligt de leuke dagtripbestemming Figueres. De stad is vooral bekend als geboorteplaats van de wereldberoemde kunstenaar Salvador Dalí, maar heeft naast Dalí-gerelateerde bezienswaardigheden meer te bieden.
Salvador Dalí, een van de excentriekste kunstenaars van de vorige eeuw, werd in 1904 in Figueres geboren. Dalí maakte deel uit van het surrealisme, een moderne kunststroming waarbij fantasie en verrassing een grote rol spelen. In het oude centrum van Figueres kan het niet-te-missen Dalí museum gevonden worden, die door de kunstenaar zelf werd ontworpen. Het museum herbergt een grote expositie Dalí kunstwerken die bezoekers door de indrukwekkende carriere van de kunstenaar voert. Salvador Dalí stierf in 1989 en werd in het Torre Galatea deel van het museum begraven.
Vanzelfsprekend is het Dalí museum de belangrijkste toeristische attractie van de stad, vooral in de zomer ontvangt het museum duizenden toeristen. Figueres heeft echter meer te bieden dan alleen het museum, en toeristen kunnen prima een hele dag in de stad doorbrengen. Aan de rand van de stad kan het 18e eeuwse kasteel Castell de Sant Ferran gevonden worden. Castell de Sant Ferran heeft een omtrek van maar liefst 3 kilometer, en is daarmee een van de grootste kastelen van Europa. De oude stad van Figueres is omringd door een Middeleeuwse stadsmuur, en het centrum zelf bestaat nog uit prachtige eeuwenoude delen.
Figueres heeft diepe Catalaanse wortels en is de stad van de Sardana, een typische Catalaanse dans. Het leven in de stad is heerlijk en zal ongetwijfeld voor een heerlijk vakantie gevoel zorgen. Na een bezoek aan het museum en de stad zelf is het heerlijk om nog even te flaneren over de Rambla en te genieten van een smakelijke maaltijd op een van de vele leuke terrasjes in de stad. Dankzij de ligging van Figueres, tussen de Costa Brava en de Pyreneeën, bestaat de lokale keuken uit verse producten uit de bergen en de zee die vaak verrassend in één gerecht worden gecombineerd. De Catalaanse wijnen en cavas zijn erg goed en gaan perfect samen met de typische lokale gerechten.