Islas Medas – Ile de Medes

De Islas Medas, Illes Medes of Medes eilanden (Medes in het Catalaans), vormen een archipel van zeven eilanden. Deze bevinden zich op ongeveer 1 kilometer voor de badplaats L”Estartit, aan de Costa Brava (Spanje) in de Middellandse zee.

De totale oppervlakte is ongeveer 23 ha. Er is geen haven, noch een strand op de eilanden. De eilanden hebben vroeger gediend als uitvalsbasis voor piraten. Ze zijn onbewoond sinds 1934. De namen van de eilanden zijn (in het Spaans): el Medellot, Meda Petita, Meda Grande (het grootste), Ferrenelles, el Tasco Gros, el Tasco petit en el Carall Bernat.

Sinds 1983 zijn de Medes-eilanden een zeereservaat. De bescherming van dit gebied heeft een spectaculair herstel van de rijkdom van de zeebodem en van vele met uitsterven bedreigde diersoorten zowel van het water- als landmilieu mogelijk gemaakt. Dit maakt dat alle duikactiviteiten alsmede boottochten erg aantrekkelijk zijn. De eilandengroep is door zijn flora en fauna een bekend duikoord.

Nu woont er niemand meer op de eilanden, maar overblijfselen van schipbreuken tonen aan dat het een doorgangszone was voor Griekse schepen. Gevonden tranenkruikjes en mensenbotten geven te denken dat het ook als begraafplaats werd gebruikt. In de 15de eeuw werd er op de Meda Gran een fort gebouwd, dat werd bewoond door ridders van het Heilig Graf. Toen de monniken van het Heilig Graf het fort verlieten werden er nog talloze piratenaanvallen gepleegd en in de 16de eeuw stortte dat deel van de Meda Gran in en dus ook het fort dat daarop was gebouwd. Tijdens oorlogen in de 18de eeuw werd het als gevangenis gebruikt en tot 1890 als militair garnizoen. Tegenwoordig zijn de Medes-eilanden onbewoond.

Deze kleine archipel, gevormd door 6 eilandjes op een mijl afstand van de kust van de Macizo de Montgo en tegenover de kust van L’Estartit, werd in 1990 tot natuurpark verklaard. De Medas eilandjes hebben een grote biologische en ecologische waarde vanwege de planten en dierenwereld op het land en ook door de diepzeeflora en fauna met hun rode koralen.

Je hoeft niet naar de Caribbean om supermooie duiken te kunnen maken. De Islas Medes zijn 1 van de mooiste duikplekken van Europa. Mogelijkheden zat om ter plaatse te leren duiken en je duikbrevet te halen !!