Le train Jaune

Le train Jaune vakantie logeren bij belgen in frankrijk

Met de Petit Train Jaune (kleine gele trein) van Frankrijk naar Spanje door de Pyreneeen.
Dit is een officiele spoorwegverbinding van de SNCF.
De Petit Train Jaune rijdt op het traject Villefranche de Conflent naar Latour de Carol.
Op 1200 meter hoogte tuf je met een snelheid van 30 km per uur door tunnels, waar de zon nog schijnt als je erin rijdt en de sneeuw er weer uit komt aan de andere kant.
In de winter zijn de wagons overdekt, in de zomer zijn ze open. Dan ben je min om meer verzekerd van zon.
De “gele trein” wordt in de volksmond ook wel de “gele kanarie”genoemd.
Enkele bevindingen:
– De trein zweeft niet over de rails zoals een TGV, maar schommelt en piept en maakt soms bochten, die met een normale trein niet mogelijk zijn
– In de zomermaanden (het gebied telt 2500 zonne-uren) zijn er ook enkele open wagons, barquettes geheten. Het is aan te bevelen om daar gebruik van te maken, daar je dan nog veel meer ziet, ruikt en beleefd.
– De tickets voor de trein zitten in een omslagmap, waarop precies staat aangegeven waar de trein altijd stopt. Als je bij een ander station wilt uitstappen, moet je dit vooraf even opgeven aan de conducteur. Wil je later weer terug met de trein, dan zwaai je naar de trein, die dan gewoon stopt om je weer mee te nemen.
– Het spectaculairste deel van het traject is het laatste deel (van Bolquere/Eyne tot aan Villefranche de Conflent). Om alleen dat deel te berijden, zou je met de auto over de RN116 naar Villefranche moeten rijden en daar opstappen.
– In de folder staan per station de bezienswaardigheden en de wandelingen. Spreekt iets je aan, dan stap je op dat station uit, gaat wandelen of iets bekijken en neem later de trein weer terug.

Informatie over vertrektijden in alle stations of via 08 92 35 35 35 en www.sncf.com.