Wat is een Mas ?

Oorspronkelijk was een “mas” een Zuid-Franse boerderij, bestaande uit een begane grond met meerdere verdiepingen.

De “mas” was gericht op opslag van landbouwproducten, dit in tegenstelling tot de “bergerie”, een veel langer (en laag) gericht gebouw met stallen voor de schapen en geiten en een klein hoofdgebouw met één bovenverdieping, waar de eigenaars verbleven.

Een letterlijke vertaling van het woord “mas” bestaat niet echt, maar het Nederlandse woord “Plaats” komt aardig in de buurt. Een plaats of woonplaats is een locatie waar een groepering van bebouwing wordt gevonden en waar meerdere mensen bij elkaar wonen.

Bij het ontstaan van een mas, waren de “boer met vrouw” (en kinderen) de eerste bewoners. In de meestal afgelegen lokaties, behorende tot (heel) kleine dorpen, was het niet uitzonderlijk dat de nakomelingen de mas verder uitbreidden, door te huwen met iemand vanuit de omgeving. Daardoor groeide het oorspronkelijke huis met stallen uit tot een kleine groepering van huizen/aanhangsels zodat het de benaming “Mas” kreeg.

Een waterbron was ook hier in de echte betekenis van het woord de bron van het ontstaan van dergelijke nederzetting. Zonder water zou een boer nooit een lokatie hebben neergezet.

gitesenchambresdhotes

Huizen te koop in Zuid Frankrijk, klik hier…

terug naar hoofdpagina…