Perpignan

chambres d'hotes en gites

Perpignan (Catalaans: Perpinyà) is de hoofdstad van het Franse departement Pyrénées-Orientales, in de regio Languedoc-Roussillon in Zuidoost-Frankrijk. Perpignan is bekend vanwege de typerende Catalaanse sfeer. Perpignan is ook van middeleeuwse oorsprong een Catalaanse stad en ligt in het Franse gedeelte van dit historische gebied. Het is in 2008 uitgeroepen tot officiële Hoofdstad van de Catalaanse Cultuur. Perpignan bevindt zich ongeveer op 15 km afstand van de Middellandse Zee en op ongeveer 60 km van de Pyreneeën. Nabij de stad bevindt zich de voor Catalanen heilige berg Pic du Canigou. Perpignan kent een zonnig klimaat.

Perpignan, stad van Kunst en Geschiedenis, ligt ongeveer 30 kilometer van de Spaanse grens.

Uit zijn verleden als voormalige landelijke hoofdstad van het koninkrijk van Mallorca, is een historisch centrum met een harmonisch architectuur bewaard gebleven, waar de gotische kunst overheerst.

Het beroemde Castillet, symbool van Perpignan waarvan het terras een prachtig uitzicht biedt over de daken van de stad, is gebouwd aan het eind van de 14de eeuw, en verbouwd onder Lodewijk de 11de.

Wanneer u eenmaal door de indrukwekkende versterkte poort bent, kunt u naar hartenlust door de winkelstraatjes wandelen, en al het moois in de oude stad gaan ontdekken: de Heilige Johannes de Doper kathedraal (cathédrale Saint-Jean-Baptiste) uit de 14de-18de eeuw met smeedijzeren klokkentoren, waarvan in het koor een marmeren altaarstuk uit de 17de eeuw is ondergebracht, en in de kapel van de Heilige Christus, een houten Christus uit de 14de eeuw; voormalige grafklooster van de Heilige Johannes uit begin 14de eeuw – het “heilige veld” Campo Santo -, het grootste en oudste voorbeeld van dit type in Frankrijk; place de la Loge met het Loge de Mer, opmerkelijke gebouw in gotische stijl; burcht van de koningen van Mallorca uit de 13de en 14de eeuw, waarvan de tuinen de stad overheersen; binnenplaats van het stadshuis en het bronzen standbeeld La Méditerranée van de beeldenkunstenaar Maillol…

Ga als u een momentje heeft wandelen in het hart van het aangename park square Bir Hakeim, of langs de indrukwekkende Promenade des Platanes met zijn beelden.

chambres d'hotes en gites

Castillet was eerst een stadspoort, vervolgens staatsgevangenis alvorens in 1889 op de lijst van historisch monumenten gezet te worden. Nu is hier een museum in ondergebracht, die de geschiedenis van Noord Catalonië van de oudheid tot nu verteld.

Ieder jaar rond 23 april wordt de Heilige Jordi gevierd, feest van de beschermheilige van Catalonië. Ter gelegenheid hiervan wordt het plein Gambetta omgebouwd tot een openlucht boekenwinkel, waar alles in het teken van boeken staat door de aanwezigheid van uitgevers, schrijvers en boekenhandelaren. Er is dan veel te doen, want deze feestelijke dag is al sinds de 15de eeuw ook die van de roos!

Met het hart naar het zuiden en een gekruid accent kijkt Perpignan naar Spanje en het Oosten, een blik naar het verleden en een glimlach naar de toekomst.

Het telt meer dan 300 zonnedagen per jaar en behoort tot de warmste steden van Frankrijk. Perpignan ligt op 850 km van Parijs en op 180 km van Barcelona.
De stad ligt aan de A9 die Montpellier en Narbonne met Barcelona verbindt. Perpignan heeft ook een internationale luchthaven: luchthaven van StEsteve/Rivesaltes. Verder is Perpignan voorlopig het eindpunt van de TGV vanuit het noorden. Op dit moment wordt gewerkt aan een TGV tussen Perpignan en Barcelona.
De stad Perpignan heeft circa 116.700 inwoners (2004). In de agglomeratie Perpignan wonen in totaal meer dan 300.000 mensen en dit aantal groeit nog steeds. De universiteit van Perpignan heet de Université de Perpignan Via Domitia (UPVD). De naam Via Domitia verwijst naar de eerste heirbaan die aangelegd werd in Gallië.

perpignan
castillet