Forteresse de Salses

chambres d'hotes en gites

Fort van Salses is een fort in de Franse gemeente Salses-le-Château. Het werd gebouwd in de periode 1497-1502 in het Vorstendom Catalonië door de Spaanse koning Ferdinand II van Aragon en Isabella I van Castilië. De vesting bewaakte de toegang tot Spanje. Het is een beschermd monument sinds 1886.

Kom en bezoek Forteresse de Salses, een uniek voorbeeld van militaire architectuur in combinatie met aspecten van middeleeuwse kastelen en moderne bastions, gelegen op 15 km van Perpignan. Kom en ontdek de aanhoudende dialoog tussen dit 15e-eeuwse monument en de bouwwerken van de belangrijkste hedendaagse kunstenaars… Het fort neemt een strategische plaats in aan de hoofdweg die Frankrijk met Spanje verbindt, op een smalle strook grond tussen het gebergte van de Corbières en het meer van Leucate. Het fort is in een minimale tijd gebouwd tussen 1497 en 1504 en heeft een imposante architectuur. Het fort van Salses is een typisch voorbeeld van de overgang tussen het middeleeuwse kasteel – waarvan het de donjon en hoektorens van de lange courtines* heeft overgenomen – en het moderne geometrische fort dat is ingegraven….

Specialiteiten
De belangrijkste innovaties komen voort uit de aanpassingen onder invloed van de ontwikkeling van de artillerie met het gebruik van metalen kogels. De muren zijn 6 tot 10 m dik en tot halve hoogte ingegraven in een grote gracht die onder water gezet kan worden. De elevatie van het bouwwerk omvat drie tot zeven lagen die door een complex intern verbindingsstelsel worden verbonden. De vesting wordt voorafgegaan door vooruitgeschoven verdedigingsposten in de vorm van drie torens die door caponnières* met het centrale gedeelte worden verbonden. De vesting heeft de vorm van een grote rechthoek die ogenschijnlijk uit één enkel massief blok is opgebouwd. Het verdedigingssysteem is echter veel complexer dan een eerste indruk doet vermoeden, en is van oost naar west in drie op zichzelf staande stukken onderverdeeld: het gemeenschappelijke gedeelte rond een vierkante binnenplaats, de vluchtschans met alle vitale organen van het fort, en de donjon die het geheel overziet en waar het verblijf van de gouverneur is ondergebracht.