Abbaye St-Martin du Canigou

Het was in het jaar 1000 dat Guifred II, de graaf van Cerdagne en van Conflent, het besluit nam om op deze helling van de Canigou een klooster te bouwen voor de gemeenschap van de Heilige Benoît. Hij werd in zijn project gesteund door zijn broer Oliba, een van de grootste abten van de abdij Saint-Michel-de-Cuixà. De Benedictijner monniken bewoonden de abdij tot het eind van de XVIIIe eeuw. In 1786, verlieten de vijf laatste monniken de abdij die toen officieel werd afgeschaft.
De abdij raakt in de volgende 120 jaar volledig in verval.

chambres d'hotes en gites

Aan het begin van de XXe eeuw, koopt Mgr de Carsalade, bisschop van Perpignan-Elne, de ruïnes op en onderneemt tussen 1902 en 1932 een eerste campagne van restauratie. Een tweede campagne van restauratie vindt plaats tussen 1952 en 1982 onder de leiding van de Vader Bernard van Chabannes, een Benedictijner monnik van de abdij van Calcat.

chambres d'hotes en gites

In 1988 vertrouwt de bisschop van Perpignan-Elne de abdij toe aan de Gemeenschap van Béatitudes, met als taak het leven in gebed op deze plaats te vereeuwigen en om er de talrijke bezoekers te ontvangen.