Nieuws uit Frankrijk en Catalonië

Of een Gîte ?Of een Familiekamer?Of Chambre d'Hôtes ?

Tips voor kopers in zuid frankrijk

 

Te koop: revolver waarmee schrijver Paul Verlaine 150 jaar geleden Arthur Rimbaud neerschoot

In de Parijse vesting van het bekende veilingshuis Christie’s gaat een bijzonder artefact onder de hamer: de revolver waarmee het bekendste schot uit de Franse literatuur werd afgevuurd. Schrijver Paul Verlaine verwondde er gelukkig alleen zijn geliefde Arthur Rimbaud mee, maar het betekende het einde van hun relatie. En de basis van enkele van hun beste werken.

 

Frankrijk laat taks op steenkoolcentrales vallen

De Franse regering heeft beslist om volgend jaar dan toch geen belasting te heffen op energie die opgewekt wordt door steenkoolcentrales. Die maatregel zou de doodsteek hebben betekend voor die centrales. Waarnemers beschouwen dit als een slecht voorteken voor de klimaatconferentie COP22 in Marrakesh, die van 7 tot 18 november plaatsvindt.

In april kondigde president François Hollande nog aan dat vanaf 2017 energie geproduceerd door fossiele brandstoffen zwaarder belast zou worden. Dat zou gebeuren door een bodemprijs in te voeren. Op die manier wilde Hollande ook de productie van hernieuwbare energie  stimuleren. Enkele maanden later verduidelijkte minister van Energie en Milieu Ségolène Royal dat die bodemprijs enkel voor steenkoolcentrales zou gelden. 

Mini-tornado op Corsica blaast circustent omver: 23 gewonden

In Ajaccio op Corsica heeft een mini-tornado een circustent en een oplegger omvergeblazen. Op dat moment was een voorstelling aan de gang die werd bijgewoond door 350 kinderen. Zij bleven allen ongedeerd.

Er raakten wel 23 volwassenen gewond, twee onder hen zijn er erg aan toe. Volgens Météo France werden tijdens de tornado, die gepaard ging met felle regen en hagelbuien, windstoten tot 100 kilometer per uur gemeten.Ook andere regio’s in Zuid-Frankrijk worden sinds gisteren getroffen door zwaar onweer. In de buurt van Montpellier wordt leerlingen gevraagd om thuis te blijven en werd uit voorzorg onder meer al een camping geëvacueerd. 

Sarkozy delft onderspit in eerste tv-debat met rechtse concurrenten

De voormalige Franse president Nicolas Sarkozy is gisteravond het voornaamste doelwit tijdens het eerste televisiedebat met zijn andere partijgenoten, die net als hij de presidentskandidaat voor hun partij Les Républicains (LR) willen worden.

http://sud66.com/huizen-te-koop-in-frankrijk/

 

Vertragingen tot 39 uur door technisch probleem op vliegtuig Jetairfly

Zowat 810 reizigers hebben op vluchten tussen Frankrijk en Spanje vertragingen opgelopen van 8 tot 39 uur. Een technisch probleem op een vliegtuig van Jetairfly lag aan de basis van de lange wachttijden. Dat heeft woordvoerster Florence Bruyère bevestigd aan AFP.

Het vliegtuig van Jetairfly had gisteren om 06.00 uur in Toulouse moeten vertrekken met 126 passagiers aan boord, maar moest door een technisch probleem aan de grond blijven. “Het stuk dat vervangen moest worden was niet beschikbaar in Toulouse of Brussel en we hebben het moeten laten overkomen vanuit Hannover met een privéjet”, aldus Bruyère. “De herstelling heeft meer tijd in beslag genomen dan verwacht. We hadden wel meteen een vervangvliegtuig gezocht, maar hebben dat niet meteen gevonden.”Hotel
Het vliegtuig in kwestie moest dezelfde dag nog andere vluchten uitvoeren. Nadat het vanuit Toulouse in Malaga was geland, moest het nog naar Marseille vliegen, terugkeren naar Malaga, naar Toulouse vliegen en van daar naar Lanzarote. Zondag was ook nog een vlucht gepland met hetzelfde toestel tussen Toulouse en Ibiza, die eveneens vertraging opliep. In totaal liepen 810 passagiers vertragingen op van 8 tot 39 uur. Honderden mensen moesten op kosten van de luchtvaartmaatschappij de nacht doorbrengen op hotel.Gerepareerd
Het defecte vliegtuig werd uiteindelijk gerepareerd, en er werd een A340 geleend van een Spaanse maatschappij. De laatste passagiers komen normaal gezien maandag kort na de middag aan op hun bestemming. 

Groot stuk van steile krijtrots in Normandië breekt af: geen slachtoffers

Nadat een groot stuk van een krijtrots aan de steile kust van Het Kanaal in Normandië is afgebroken, hebben reddingswerkers hun zoektocht naar mogelijk bedolven mensen gestaakt. “Er zijn geen slachtoffers gevonden. De zoektocht is in de vooravond gestopt”, deelde de prefectuur van het Franse departement Seine-Maritime in de loop van de avond mee.

De hoge falaisekust aan het dorpje Saint-Martin-aux-Buneaux was naar verluidt over een breedte van ongeveer 100 meter afgebroken. Een team met speurhonden hielp mee aan de zoektocht en ook in het water werd naar mogelijke slachtoffers gezocht. Prefect Nicole Klein riep omwonenden en toeristen op tot grote voorzichtigheid en raadt de mensen aan niet te gaan wandelen langs de falaises. Door de huidige weersomstandigheden zijn de rotsen niet zo sterk. 

Het gaat niet goed met de Franse wijn

De Franse wijnproductie zal dit jaar tien procent lager uitvallen, als gevolg van slechte weersomstandigheden. Dat heeft het Franse ministerie van Landbouw vandaag aangekondigd.

De productie – die gebukt ging onder verscheidene periodes van vorst en hagel – zou naar verwachting uitkomen op 42,9 miljoen hectoliter, tegen 47,8 miljoen in 2015. Dat is zeven procent onder het vijfjarig gemiddelde.Onder meer in de Champagne, de Bourgogne en de Val de Loire waren er verscheidene periodes van vorst. In de Charente, de Bourgogne-Beaujolais en de Languedoc-Roussillon was er dan weer schade door hagel.Het gaat om voorlopige prognoses. 

Vertraging voor vakantieverkeer vanuit zuiden

Terugkerende vakantiegangers uit het zuiden van Europa moeten vandaag rekening houden met forse vertragingen. De meeste tegenspoed is te verwachten op de route Spanje-Bordeaux-Parijs.

Rond 12.30 uur stond in heel Frankrijk 706 kilometer file, aldus de Nederlandse VerkeersInformatieDienst (VID). Dat is bijzonder druk, want op de twee zwarte zaterdagen begin augustus werd de 700 kilometer file niet gehaald. Vorige week was de drukste zaterdag van de zomer: toen stond er in Frankrijk 855 kilometer file.Op de A63 vanaf de Spaanse grens naar Bordeaux was de vertraging rond het middaguur twee uur. Op de A10 van Bordeaux naar Tours is de vertraging ook twee uur en op de route Tours-Parijs (A10/A6) zo’n veertig minuten.Ook op de Route du Soleil is de vertraging flink. Op de A9 van de Spaanse grens naar Montpellier zo’n drie kwartier en op de A9 Montpellier-Orange ook drie kwartier. Voor de A7 Orange-Vienne moet met één uur extra reistijd rekening worden gehouden.http://www.logerenbijbelgeninfrankrijk.com/te-koop-in-frankrijk/

Tiental zwaargewonden bij treinongeval in Frankrijk

Bij een zwaar treinongeluk in Frankrijk tussen Nîmes en Montpellier zijn een tiental zwaargewonden gevallen. Er zouden ook ongeveer vijftig reizigers lichtgewond zijn.

 

We hebben ons deze zomer massaal laten flitsen op de Franse wegen

Bijna 95.000 Belgen zijn afgelopen maand in Frankrijk geflitst. Dat schrijft Het Nieuwsblad. De krant heeft het over een stijging van 30 procent ten opzichte van vorig jaar. Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid is niet verbaasd. “Snelheid is een van de grote moordenaars in ons verkeer. En toch blijft de Belg zich eraan bezondigen”, zegt woordvoerder Stef Willems in de krant.

De Franse Gendarmerie liet in juni, voor de vakantie begon, al weten dat het deze zomer extra streng zou controleren en een recordaantal flitscamera’s zou inzetten. Daarnaast werden bijkomende trajectcontroles gehouden en werden maar liefst honderd extra anonieme wagens met flitsapparatuur uitgerust. Het nieuwste snufje in de strijd tegen snelheidsduivels, camera’s die in beide richtingen kunnen flitsen, werd ook in de strijd gegooid: de Franse politie zette maar liefst 500 van dergelijke camera’s in.Met de strenge acties hoopt de Franse politie het aantal dodelijke verkeersongevallen op haar wegen omlaag te brengen.Niet te snel juichen
Wie deze zomer in Frankrijk is geweest is en weet dat hij hier en daar de snelheidslimiet heeft overschreden, maar nog geen boete op de mat heeft gevonden, kan best nog even wachten met juichen: volgens het Franse agentschap ANTAI, dat de boetes verwerkt, kan het nog tot september duren voordat alle boetes de deur uit zijn.In ons land werden ‘slechts’ drieduizend Fransen op de bon geslingerd, een stijging met 27 procent ten opzichte van vorig jaar. 

Burgemeester Corsicaans dorp voert boerkiniverbod in na vechtpartij

De burgemeester van Sisco, een gemeente op het Franse eiland Corsica, heeft het dragen van een boerkini op het strand verboden, in navolging van zijn ambtgenoten in Cannes en Villeneuve-Loubet. Hij nam die beslissing naar aanleiding van de zware vechtpartij die daar zaterdagavond plaatsvond, zo zegt hij aan het Franse persagentschap AFP.

Op Corsica was onrust ontstaan na een grote vechtpartij, die volgens ooggetuigen ontstond nadat toeristen foto’s hadden gemaakt op een strand waar enkele islamitische families aan het zwemmen waren.Een meisje dat erbij was, verklaarde vandaag dat een groepje jongeren van Noord-Afrikaanse afkomst boos werd omdat de toeristen de vrouwen, die volgens haar boerkini’s droegen, fotografeerden. Ze raakten vervolgens slaags met jongeren uit het plaatsje Sisco.Escalatie
Beide kampen kregen versterking, waarna de situatie verder escaleerde, schetsten Franse media de situatie. Het ministerie van Binnenlandse Zaken veroordeelde het geweld snel en stelde dat de “omstandigheden en motieven nog met precisie vastgesteld moeten worden”.Zeker vier mensen raakten gewond. Drie auto’s werden in brand gestoken. In de stad Bastia meldden zich vandaag zo’n vijfhonderd boze burgers voor het kantoor van de prefect. Ze riepen onder meer ‘te wapen’ en probeerden naar een wijk te lopen waar veel mensen van Noord-Afrikaanse afkomst wonen. De politie blokkeerde de weg.De burgemeester van Sisco, Ange-Pierre Vivoni, heeft daarom besloten om een boerkiniverbod in te voeren, dat al vandaag van kracht wordt. Eerder voerden de burgemeester van Cannes en Villeneuve-Loubet, beide aan de Côte d’Azur, ook al een boerkiniverbod op het strand in. 

40 gewonden in Franse badplaats na paniek rond vuurwerk

In de Franse badplaats Juan-les-Pins is gisteren korte tijd paniek uitgebroken toen vanuit een auto vuurwerk werd gegooid. In de ontstane chaos raakten zo’n veertig mensen lichtgewond, berichten Franse media.

Het incident gebeurde rond 22.30 uur. Bij het horen van de knallen sloegen mensen op de vlucht, die dachten schoten te horen. De politie weersprak op Twitter dat het om een aanslag zou gaan.Juan-les-Pins ligt op zo’n 25 kilometer afstand van Nice waar de 31-jarige Tunesiër Mohamed Lahouaiej Bouhlel op 14 juli met een vrachtwagen inreed op feestende mensen en tientallen dodelijks slachtoffers maakte. 

Boerkiniverbod Cannes goedgekeurd door rechter

De rechter in Nice heeft bepaald dat het boerkiniverbod dat sinds kort van kracht is in de Franse badplaats Cannes, wettelijk is toegestaan. Dat meldt de BBC zaterdag.

De burgemeester van Cannes, David Lisnard, besloot dat zwemsters geen badkleding mogen dragen die ‘getuigt van een religieuze overtuiging, terwijl Frankrijk nu doelwit is van terroristische acties’. Het gaat in het bijzonder om de boerkini, de lichaamsbedekkende badkleding die strenggelovige moslima’s dragen.De nieuwe regel zou niet betekenen dat mensen geen religieuze symbolen meer mogen dragen op het strand. Volgens een uitleg van de gemeente gaat het alleen om kleding die refereert aan terroristische bewegingen ‘met wie we in oorlog zijn’. In Frankrijk is het verboden een gezichtsbedekkende sluier te dragen.Hoger beroep
Het verbod stuitte op verzet van moslimorganisaties die naar de rechter stapten. Die oordeelde echter dat het verbod in het kader van de noodtoestand en de recente aanslagen wettelijk is toegestaan. Mogelijk wordt hoger beroep aangetekend. 

Côte d’Azur lanceert campagne om toerisme te ondersteunen

Het regionaal comité van toerisme (CRT) van de Côte d’Azur heeft in Nice een plan voorgesteld om het toerisme te promoten. Na de aanslag in Nice op 14 juli, wil de campagne mensen aanzetten om hun positieve ervaringen op sociale media te delen met de hashtag ‘CotedAzurNow’. Voor de campagne wordt 1 miljoen euro uitgetrokken.

Verschillende mensen en organisaties hebben al een foto met de hashtag op sociale media geplaatst. 

Nu ook brand in  Montalba-le-Château

Meer dan 800 hektaren in vlammmen opgegaan ! Voorlopig met voorsprong de grootste vlammenzee van de Pyrenees Orientales 2016

vlammenzee montalba