nieuws-frankrijk-en-catalonie

De Franse douane had het schilderij “Cabeza de mujer joven” (Hoofd van een jonge vrouw) in de haven van de stad Calvi in beslag genomen omdat het naar Zwitserland zou gebracht worden.

Het werk staat echter op de lijst van Spaans cultureel erfgoed en mocht volgens de Franse douane Spanje niet verlaten.

Een rondvraag bij bijna 4.000 Europese B&B-eigenaren heeft aangetoond dat het aantal reserveringen bij Bed & Breakfasts in de eerste helft van 2015 maar liefst 39% hoger ligt dan dezelfde periode een jaar eerder. Ook zijn er steeds meer accomodaties (18%). Meer zelfs: 40% van alle B&B’s zijn gestart na 2011.

Vooral bij koppels zonder kinderen zijn B&B’s een geliefde vakantieplek. Die populariteit is volgens de website voornamelijk te verklaren door de gunstige prijs-kwaliteitverhouding. “B&B’s zijn goodkoper dan hotels, maar bieden hetzelfde comfort”. “Een duidelijke trend is daarnaast dat steeds meer toeristen kiezen voor een sociale manier van reizen. Ze willen overnachten bij locals en de omgeving echt leren kennen.”

Schokkende beelden van ongeval met bungee-attractie

Bij een ongeval in een pretpark in het zuiden van Frankrijk zijn twee gewonden gevallen. Een vrouw brak haar been nadat een elastiek van een bungee-attractie losraakte en de cabine tegen een pijler werd gekatapulteerd. De man die naast haar zat, liep meerdere kneuzingen op, melden Franse media. Het ongeval vond maandag plaats in Luna Park in Cap d’Agde en werd gefilmd door omstaanders. Die reageren verschrikt wanneer de elastiek knapt. De oorzaak van het defect is nog niet duidelijk. Er is een onderzoek gestart.

Duurste wijn ter wereld is een Bourgogne

De Côte de Nuits uit de Franse Bourgogne is de duurste wijn ter wereld. Per fles kost de wijn 14.254 euro. De beroemde Petrus uit de Bordeaux-streek komt pas op plaats 18 in de ranglijst van specialist Wine Searcher.

Het Londense Wine Searcher maakte een klassement op met de 50 duurste wijnen ter wereld. Het baseerde zich daarvoor op gegevens van meer dan 50.000 wijnkelders, handelaars en producenten over de hele wereld. In totaal werden de prijzen van meer dan 7 miljoen flessen geregistreerd.Opvallend is hoe hoog de wijnen uit de Bourgogne-streek scoren. Zo bekleden ze niet alleen de eerste drie plaatsen, maar zijn ze ook goed voor 40 van de 50 opgelijste topwijnen.Het is bovendien geen Romanée-Conti die met de ‘eer’ van duurste wijn gaat lopen, maar een wijn van de in 2006 overleden wijnbouwer Henri Jayer. Het gaat meer bepaald om diens Richebourg Gran Cru, Côtes de Nuits. Jayer staat bovendien ook met een andere wijn op plaats drie, meer bepaald met zijn Cros-Parantoux uit het domein Vosne-Romanée Premier Cru. Wie zo’n fles wil kopen, moet daarvoor gemiddeld 8.072 euro neertellen.

Bier en wijn zijn even (on)gezond

Bier en wijn hebben hetzelfde effect op je gezondheid. Dat stelt voedingsexpert Patrick Mullie. Toch blijven Belgen geloven dat bier niet goed is voor je gezondheid.

Steeds meer wetenschappelijke studies stellen vast dat matig bier of wijn drinken een positief effect heeft op de gezondheid. Op vraag van AB InBev bundelde voedingsexpert Prof. Dr. Mullie voor het eerst de belangrijkste studies om dit te bewijzen.

Zijn bevindingen zijn opmerkelijk. Wie geen bier of wijn drinkt, loopt een hoger risico op hart- en vaatziekten, dan wie één of enkele glazen per dag drinkt.

Goed voor de gezondheid

Verder zijn de effecten voor matige bierdrinkers exact dezelfde als die voor wijndrinkers. De twee drankjes hebben dezelfde impact op het lichaamsgewicht en hetzelfde effect op hart- en bloedvaten. “Het feit dat vooral een glaasje wijn door veel mensen beschouwd wordt als goed voor de gezondheid komt ondermeer omdat er dubbel zo veel wetenschappelijke studies over wijn bestaan dan over bier”, stelt Mullie.

Dat bier een dikmaker is, is ook een fout idee. Sterker zelfs, bier bevat minder calorieën dan wijn. Zo zit er in 100 ml bier 44 kcal, tegenover 75 kcal in 100 ml wijn. “Het feit dat het beter voor de lijn is om een glas wijn te drinken is dus een fabeltje. Bij de consumptie van een gelijke hoeveelheid bier of wijn zal men sneller verdikken van de wijn”, aldus Mullie.

Belgisch topproduct

Toch vinden de Belgen dat moeilijk te geloven. Uit een recente studie van AB InBev bij 4.000 bierdrinkers blijkt dat 2 op 3 Belgen ervan overtuigd is  dat bier en gezondheid goed samengaan. Nog minder Belgen (75 %) geloven dat een glas bier per dag deel kunnen uitmaken van een evenwichtige levensstijl. “Het is jammer dat één van onze Belgische topproducten, waar we terecht erg fier op mogen zijn, als het op een gezonde levensstijl aankomt geen sant in eigen land is. Er is dus nog veel werk aan de winkel om de correcte kennis van bier bij het grote publiek aan te scherpen”, besluit Prof. Mullie.

Jacht op ontsnapte koeien op Franse autosnelweg na ongeval

Een gekantelde veewagen heeft donderdagochtend voor paniek gezorgd op de A40 in het Franse Haute-Savoie. Aan boord van de vrachtwagen waren 63 runderen, die na het ongeval ronddoolden over de snelweg, achtervolgd door brandweerlieden en dierenartsen.

De vrachtwagen kantelde rond 04.20 uur na een klapband. Minstens zeven runderen overleefden het ongeval niet, drie dieren raakten gewond en zullen worden geëuthanaseerd. Een deel van de dieren zwerft echter rond op de autosnelweg. De brandweer kon niet zeggen om hoeveel dieren het gaat.”Zelfs al missen we er eentje, moeten we de autosnelweg afsluiten” en ons in een partijtje “rodeo” smijten, aldus het regionaal verkeerscentrum CRICR. De autosnelweg werd in beide richtingen afgesloten ter hoogte van Scionzier.

Te koop: Frans spookkasteel waar David Bowie, Marvin Gaye en Fleetwood Mac klassiekers opnamen

Château d’Hérouville, het kasteel op 30 km van Parijs waar onder meer David Bowie, Elton John en Marvin Gaye in de jaren zeventig klassieke hits opnamen, staat te koop. Voor niet meer dan 1.29 miljoen euro koop je niet alleen gewijde popgrond, maar krijg je er volgens hardnekkige geruchten ook de geest van Frédéric Chopin bij.

De omwonenden van Hérouville menen al meer dan honderd jaar te weten dat het de geest is van componist Frédéric Chopin die er rondwaart. Die woonde in Hérouville met zijn minnares, de Franse schrijfster George Sand. Als het verhaal klopt, luisterde de geest van Chopin in Hérouville ook naar Uriah Heep, Canned Heat, Iggy Pop, Pink Floyd, The Bee Gees, Fleetwood Mac, Jethro Tull, Cat Stevens en T Rex. Die namen in het kasteel allemaal muziek op die de soundtrack van de jaren zeventig en vroege jaren tachtig zou worden. Maar in 1985 werd het stil in Hérouville. De studio sloot de deuren, de hekken kregen hangsloten en het landgoed werd overgelaten aan krakers.Gebouwd in 1740
Na jarenlange verwaarlozing is nu één van ‘s werelds eerste residentiële muziekstudio’s te koop. Voor 1.29 miljoen euro heb je meteen een brok geschiedenis van de pop en rock van de tweede helft van de 20ste eeuw vast. Daar komt een huis bij dat in 1740 werd gebouwd in de strakke Romaanse stijl van die tijd.Filmcomponist Michel Magne
De vorige eigenaar was de Franse muzikant en filmcomponist Michel Magne, die in 1962 een Oscar won voor zijn muziek bij de Gene Kelly-film ‘Gigot’. Toen Magne het kasteel in 1962 kocht, was het een ruïne. Nu zijn er dertig kamers, een zwembad, een tennisterrein en 17 hectare park. Het kasteel werd nog geschilderd door Vincent van Gogh, die in de buurt begraven ligt.Magne wilde van het kasteel een residentie maken voor zijn familie en er een eigen opnamestudio in bouwen. Eens die af was, werd al gauw rondverteld wat een buitengewone akoestiek het kasteel had. Zeven jaar later stelde Magne het open als Strawberry Studio: een residentiële muziekstudio, met alles wat een veeleisende ster in die tijd kon wensen: de modernste opname-apparatuur, pinpongtafels en een zwembad.Echokamers
Twee jaar geleden vertelde Magnes tweede vrouw, Marie-Claude in Le Parisien: “Bepaalde kamers werden gebruikt als echokamers. Dat was een revolutie. In het begin was de studio er enkel om de muziek van mijn man op te nemen. Maar al gauw sprak heel Parijs over de uitzonderlijke kwaliteiten van de studio. De hele wereld kwam hier over de vloer. Het werd een pleisterplek voor de grootste groepen”.

Bovennatuurlijke ervaringen
Toen David Bowie er verbleef met producer Tony Visconti en Brian Eno beweerde het drietal dat ze bovennatuurlijke ervaringen hadden.”Er hing een vreemde energie in het kasteel”, verklaarde Visconti later. “De eerste dag gooide David een blik in de grootste slaapkamer en zei hij: ‘Hier slaap ik niet’. Hij nam de kamer ernaast. In de grootste slaapkamer was een heel donkere hoek, vreemd genoeg vlak bij het raam. Die hoek leek het licht op te zuigen. In die hoek was het ook opmerkelijk kouder”. Eno beweerde dat hij elke ochtend vroeg werd gewekt door iemand die aan zijn schouder schudde. Als hij zijn ogen opende, was er niemand.Magne moest in 1979 het domein verkopen aan zijn schuldeisers. De nieuwe eigenaars behielden de studio, maar maakten plannen om het kasteel op te delen in luxeappartementen. De lokale overheid stond dat niet toe en op een korte verhuurtermijn na staat het kasteel nu al 28 jaar leeg.Zeker 300.000 euro verbouwingen
Volgens het immokantoor Champs Elysées Prestations zal de nieuwe eigenaar voor minstens 300.000 euro verbouwingen moeten doen om het kasteel weer bewoonbaar te maken. Volgens Gilles Ditcharry van het immokantoor is een Australische muzikant bijzonder geïnteresseerd. Die komt in september voor een tweede keer kijken. “Het is geen prachtig kasteel, omdat het in de gestrenge Romaanse stijl is gebouwd, maar het heeft een fantastische geschiedenis en het ligt op slechts een halfuurtje van Parijs. Er is veel werk aan, maar je kan er iets buitengewoons mee doen”.

“Mont Ventoux volgend jaar in Tour”

Volgens bepaalde Franse media staat het voor 95% vast dat de Tour volgend jaar terugkeert naar de legendarische Mont Ventoux. Dat zou gebeuren in de veertiende rit, vanuit startplaats Draguignan. De rit zou om en bij de 180 kilometer lang zijn en de Verdon en Luberon doorkruisen. ‘Le Géant de Provence’ zat voor het laatst in het rittenschema in 2013. Chris Froome won. De Tour 2016 start op zaterdag 2 juli met een rit tus- sen Mont Saint-Michel en Utah Beach/Sainte-Marie-du-Mont (188 km). Daags nadien gaat het van Saint-Lô naar Cherbourg-Octeville (182 km), waar gefinisht wordt op de steile Côte de la Glacerie. Rit drie start op maandag in Granville.

Dagelijks 1.700 Belgen geflitst op de Franse wegen

In juli zijn er bijna 53.000 Belgen geflitst op de Franse wegen. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad. Danny Smagghe van Touring vindt dat cijfer “opvallend”.

Zo’n 53.000 landgenoten liepen in juli tegen de lamp toen ze te snel reden in Frankrijk. Dat komt neer op ongeveer 1.700 Belgen per dag.Ten opzichte van juli vorig jaar zijn er dat zo’n 7.000 minder, maar het cijfer blijft opvallend, vindt Danny Smagghe van Touring. Frankrijk had immers strengere controles aangekondigd en heeft zwaar geïnvesteerd in 3.600 vaste, 780 mobiele en 259 rijdende camera’s.”Ondanks alle waarschuwingen zijn de Belgen hardleers en respecteren ze de snelheidslimieten onvoldoende”, zegt Smagghe aan VRT. “Mensen rijden meer nonchalant in het buitenland en letten minder op de geldende snelheidslimieten.”

Ontsnapte stier spietst voorzitter vereniging stierenvechters

Gisteren is in het Zuid-Franse Bayonne een stier uit de arena ontsnapt, waarna het dier zijn woede op Dominique Perron richtte. Die is voorzitter van de lokale stierenvechtersvereniging. De stier spietste de man, die er vanaf kwam met een gebroken been en een verzwikte enkel.

De stier had eerst een fotograaf die naast Peron zat in de teelballen gespietst. De man liep zware verwondingen tot aan zijn maag op.”Meneer Perron werd als tweede aangevallen”, zo getuigt één van de bezoekers van de stierenvechten in Bayonne. “Hij werd zwaar geraakt aan zijn rechterbeen, waar hij een zware breuk opliep. Zijn enkel raakte ook ontwricht, en misschien heeft hij nog andere verwondingen”.”Meneer Perron had enorme pijn, hij schreeuwde en tierde tijdens de aanval. Uiteraard was hij zeer bang. Hij noch de fotograaf hadden de tijd zich te verschansen achter de houten schuttingen die de toeschouwers moeten beschermen”.Beide slachtoffers werden naar het ziekenhuis gebracht, waar ze werden behandeld. De stier werd na het incident gedood.Dominique Perron is een bezielde pleitbezorger van de stierenvechten. De club waarvan hij voorzitter is, wordt gesponsord door pastisfabrikant Paul Ricard. Recent had Perron het in een toespraak over “de geest van samenhorigheid” die aanhangers van de controversiële stierenvechten samenbrengt. Al sinds het begin van de 18de eeuw worden in Bayonne stierengevechten gehouden.In de grootste delen van Frankrijk is de ‘corrida’ verboden, wie eraan deelneemt riskeert tot twee jaar cel. Uitzonderingen worden gemaakt voor steden als Arles, Nîmes en Bayonne.

250 reizigers uit brandende trein geëvacueerd in Frankrijk

In de locomotief van een hogesnelheidstrein op het traject van Marseille naar Madrid is vandaag in Zuid-Frankrijk brand uitgebroken.

De 250 passagiers konden zonder noemenswaardige verwondingen in veiligheid gebracht worden, zo meldt de Spaanse openbare omroep RNE onder aanhaling van de spoorwegmaatschappij Renfe. Het incident deed zich voor in de omgeving van het station van Lunel in Zuid-Frankrijk. De passagiers werden met bussen naar Montpellier gebracht.De brand was naar verluidt in de locomotief achteraan de trein uitgebroken. De oorzaak is nog niet bekend.

Saoedische vorst breekt omstreden vakantie af

De koninklijke familie van Saoedi-Arabië heeft hun vakantie in hun villa Aurore in Vallauris aan de Côte d’Azur afgebroken en is uitgeweken naar Marokko. De vakantie zorgde voor ophef, aangezien het publieke strand rondom de Franse villa gedurende het verblijf van de familie werd uitgeroepen tot privéstrand.

Franse stranden zijn volgens de wet publiek, maar de Saoedische vorst wist de regels te omzeilen. Volgens lokale bestuurders kon niet verwacht worden dat de koning het zand zou delen met omwonenden. Uit veiligheidsoverwegingen werd strand La Mirandole dus alsnog afgesloten.De vakantie in Frankrijk had drie weken moeten duren, maar na acht dagen vloog de koning en zo ongeveer de helft van zijn gehele entourage, die uit zo’n 1.000 mensen zou bestaan, naar Marokko. Dat meldt de BBC.Nadat midden juli bekend werd dat het strand bij Vallauris voor drie weken gesloten zou zijn omdat het zich vlak onder de villa bevindt, zorgde voor woede bij bewoners en vakantiegangers aan de Franse kust. Een online petitie werd door meer dan 100.000 mensen ondertekend. Ook een tijdelijke lift die werd aangelegd om leden van de koninklijke familie en de entourage van de villa naar het strand te vervoeren, was controversieel.Het is nog niet duidelijk of de koning deze zomer terug zal keren naar Frankrijk. Een bron liet aan persbureau Reuters weten dat de familie niet naar Marokko is uitgeweken vanwege de ophef rondom het verblijf in de Franse kustplaats. Het strand is maandagochtend weer voor iedereen toegankelijk.

Zwarte zaterdag doet zijn naam weer alle eer aan

Het was aangekondigd dat vandaag geen pretje zou worden voor de vakantiegangers op de Franse wegen, en die zwarte zaterdag is het intussen ook geworden. Rond het middaguur stond er zo’n 820 kilometer file in Frankrijk, zo melden mobiliteitsorganisaties VAB en Touring. Het filerecord van vorig jaar op de wegen in Frankrijk, met 994 kilometer, is voorlopig niet gesneuveld. Het piekmoment van de files werd rond 13 uur voorspeld, maar in vergelijking met het middaguur bleef het totaal aantal kilometers file nagenoeg gelijk.

Het was al vroeg druk op de wegen naar het vakantieadres. Volgens de Nederlandse VerkeersInformatieDienst (VID) stond er om 8.45 uur in Frankrijk zelfs al 400 kilometer file. “Dat staat gelijk aan een rij auto’s van Parijs tot Lyon”, aldus de VID. Volgens de VID was dit 100 kilometer meer file dan vorig jaar op hetzelfde tijdstip.