Het Klimaat in de Languedoc Roussillon

windstreken canigoutop

De Languedoc is een streek en voormalige provincie in Zuid-Frankrijk. De streek maakt deel uit van de Franse regio Languedoc-Rousillon, die bekend staat om de uitstekende wijnen die ervandaan komen. In de Languedoc heerst een uiterst aangenaam klimaat.

De Franse regio Languedoc-Roussillon heeft een mediterraan klimaat met hete en droge zomers, regenachtige winters en een gematigde lente en herfst. Na de regio Corsica is Languedoc-Roussillon de warmste regio van Frankrijk met ca. 300 dagen zonneschijn. Het weer in de Languedoc-Roussillon is een van de meest extreme in Frankrijk.

Het Klimaat in de Languedoc Roussillon vakantie logeren bij belgen in frankrijk

Zomer in Languedoc-Roussillon

In de zomer is het in de Languedoc-Roussillon heet en droog met kans op hevig onweer. De gemiddelde temperatuur ligt in de zomer tussen de 25 C & 30 C en komt geregeld boven de 30 C. Aan de kust en in de Pyreneeën ligt de temperatuur iets lager.
In het noorden van de regio waaien in de zomer droge winden als de mistral (droge, koude noordenwind, afkomstig van het Massif Central; ca. 150 dagen per jaar) en de tramontane. De tramontane waait regelmatig (ca. 192 dagen per jaar) en komt uit het noordwesten van Frankrijk. Een paar dagen per jaar waait de hete sirocco, die veel Noord-Afrikaans woestijnzand met zich meebrengt. Minder bekend zijn de ‘cers’-winden, die vooral voorkomen in het gebied rond Beziers; de Marin, een warme zuidoostenwind vanuit zee; de Autun, een warme en vochtige zuidoostenwind in de Corbieres en Montagne.

Lente in Languedoc-Roussillon

De lente is het aangenaamste seizoen in de Languedoc-Roussillon. In de Pyreneeën blijft de sneeuw nog redelijk liggen in dit seizoen. Rond Pasen is de kans het grootst op een “regenweek”.

Herfst in de Languedoc-Roussillon

In de late herfst is de kans op regen in de Languedoc-Roussillon het grootst.

Winter in Languedoc-Roussillon

De winters in de Languedoc-Roussillon zijn zacht met veel zon. In de Cevennen en de Westelijke Pyreneeën zijn de winters uiteraard het strengst met veel sneeuw en koude wind.

https://www.sud66.com/wijnbouw.jpg
https://www.sud66.com/canigou.jpg

Een Gîte ?Een Familiekamer?Chambre d'Hôtes ?