Peage Tol Frankrijk

Hoe péage betalen in Frankrijk ( autovakantie )?

In Frankrijk (op de autosnelweg) moet je tol/taks betalen. Afhankelijk van het trajekt is dit meer of minder. Dikwijls ontstaan er zo tijdens de zomermaanden heel veel files.

Je kan kiezen : Contant. Hier maken ook de meeste niet-fransen gebruik van, en aangezien contant betalen ook nog eens langer duurt kan je al bedenken dat je lang moet wachten aan de péage!

Je kan ook zonder wachttijden de péage voorbijrijden. Hiervoor heb je een liber-t badge nodig. Dit toestel moet je gewoon in je auto leggen, en het registreert vanzelf telkens je voorbij een tolpoort rijdt. Dit systeem is het snelste, je kan gewoon doorrijden. Het nadeel hiervan is dat je als buitenlander moeilijker aan zo een liber-t badge kan komen. Klanten met een Carrefour Visa kaart kunnen deze liber-t badge wel aanvragen!

of bij de besparingstips : liber-t-badgepromotie  !

De laatste manier is gemakkelijker dan cash, maar moeilijker dan met een liber-t badge: Met de bankkaart betalen. Wil je de péage betalen met een bankkaart, dan moet je beschikken over Visa, Mastercard, CB, American Express, GR Total en Eurotraffic, Shell of Esso.
Maar tegenwoordig kan dit ook al met een MaestroCard !

Bij het betalen van uw péage met een creditcard is het gebruik van een code of handtekening niet nodig.

Sommige péage, en dan vooral voor korte afstanden kan je ook met munstukken betalen, je moet de munt gewoon in een mandje gooien, en dan kan je verder rijden.

Je kan ook je peage vooraf berekenen, bv Brussel – Montauriol = 65 euro via Parijs
Brandstofverbruik (ong. 65 euro)
Peage Berekenen (geeft je de tol + een geschat brandstofverbruik)

En zonder Péage te betalen ?

Je kan goedkoop naar Frankrijk rijden door de péage te vermijden ! Je kan omrijden  maar soms is dit goedkoper om het niet te doen!

Je doet er al langer over om rond péage te rijden of een route zonder peage uit te stippelen. De tolwegen zijn goed onderhouden in Frankrijk, en je kan er dan ook goed op doorrijden. Je kan een weg berekenen zonder peage langs Luxemburg, tot Nancy! Wanneer je deze route rijdt, kan je de drukke tolwegen vanaf Parijs vermijden, en hoef je geen péage te betalen. Bovendien passeer je langs Luxemburg, waar je ook voordeliger kan tanken. (Ook in het zuiden van Frankrijk net over de grens met Spanje was het vroeger interessant om pas vanaf dan nog te tanken. Maar sinds de crisis is de brandstof nu duurder dan in Frankrijk !). De afstand is wel iets langer, maar het verschil in kilometers betaalt zich terug omdat je er goedkopere brandstof kan tanken. Ook kan je op die manier rechtsreeks naar Lyon rijden langsheen een weg waar er geen peage is. Maar of het allemaal de moeite loont…

Tips gekregen van een Nederlandse vriend :

Tip 1: Betaal vaker tol en bespaar tot 20%!

Door vaker tussendoor de afrit te nemen, te betalen en weer bij hetzelfde station de snelweg op te gaan, kun je tot 20% besparen!
Dat kan door gebruik te maken van de onevenredige tarieven. Dat zit zo:

Stel dat je van A naar B rijdt over een afstand van 200 km, wat € 20 aan tol kost. Wie slechts 100 km op deze tolweg rijdt, betaalt geen €10 maar vaak minder. Bijvoorbeeld €7,50.

De tarieven zijn niet gelijk verdeeld. Dat komt door ingewikkelde formules van het Franse ministerie. Maar daar kun jij van profiteren! Het is dus goedkoper om regelmatig de snelweg te verlaten en deze tussenstukjes te betalen. Je vervolgt je route bij hetzelfde tolstation; het kost dus nauwelijks extra tijd!

Hoeveel tol kan ik besparen?

In totaal kun je op deze manier tot 20% besparen op de tol! En dat is niet niks, want een retourtje naar de Méditerannée bijvoorbeeld wordt zo € 30 goedkoper.

Maar welke afritten moet je dan nemen? En hoeveel bespaar je?
Dat kun je gratis berekenen op: autoroute-eco.fr.

Tip 2: gebruik gratis snelwegen

Niet op alle snelwegen wordt tol geheven. Dat is vooral het geval in Bretagne en rond grote steden.

Ook op rondwegen bij grote steden is er geen tol. Je kunt de snelweg even verlaten om gebruik te maken van de rondweg.

Tip: haal dan meteen je boodschappen en tank je auto vol, want dat is buiten de snelweg veel goedkoper!

 

Rijd je in Frankrijk en is de tolweg nog niet begonnen? Overweeg dan om één afrit later pas in te voegen op de tolweg. Doe dat ook bij de terugreis; verlaat dan één afrit eerder de snelweg. Volg de groene borden naar je bestemming of de eerstvolgende grote stad. Dat staat altijd goed aangegeven.

Op een grote reis kun je op die manier toch weer zo’n € 8 besparen, terwijl het je meestal nauwelijks extra tijd kost.

Tip: haal je boodschappen in het eerste de beste Franse stadje of dorpje en tank je auto vol, want dat is aan de snelwegen een stuk duurder!

Tip 3: lange reis? Boek een overnachting

Plankgas in één ruk naar je bestemming in het zuiden van Frankrijk is niet goedkoop, want dat kost veel extra brandstof en tol. En een boel stress.

Daarom kiezen veel reizigers om onderweg een overnachting te boeken. Je hebt dan ook reserve tijd mocht het onderweg even tegen zitten. Bovendien staat vaak rond een uur of 3 ’s middags je accommodatie voor je klaar. Waarom zou je dan pas ’s avonds laat arriveren of knikkebollend ’s nachts rijden met alle risico’s?

Tip: vanaf Utrecht tot Zuid-Frankrijk liggen de steden Dijon, Tours en Nevers ongeveer halverwege de route (700 km).

Of een Gîte ?Of een Familiekamer?Of Chambre d'Hôtes ?

#Zuid #Frankrijk #logerenbijbelgen #vakantie #zuidfrankrijk #B&B #Gîtes #Logeren #Belgen #Chambresd’Hôtes #Zuiden