Peage Tol Frankrijk

Hoe péage betalen in Frankrijk ( autovakantie )?

In Frankrijk (op de autosnelweg) moet je tol/taks betalen. Afhankelijk van het trajekt is dit meer of minder. Dikwijls ontstaan er zo tijdens de zomermaanden heel veel files.

Je kan kiezen : Contant. Hier maken ook de meeste niet-fransen gebruik van, en aangezien contant betalen ook nog eens langer duurt kan je al bedenken dat je lang moet wachten aan de péage!

Je kan ook zonder wachttijden de péage voorbijrijden. Hiervoor heb je een liber-t badge nodig. Dit toestel moet je gewoon in je auto leggen, en het registreert vanzelf telkens je voorbij een tolpoort rijdt. Dit systeem is het snelste, je kan gewoon doorrijden. Het nadeel hiervan is dat je als buitenlander moeilijker aan zo een liber-t badge kan komen. Klanten met een Carrefour Visa kaart kunnen deze liber-t badge wel aanvragen!

of bij de besparingstips : liber-t-badgepromotie  !

De laatste manier is gemakkelijker dan cash, maar moeilijker dan met een liber-t badge: Met de bankkaart betalen. Wil je de péage betalen met een bankkaart, dan moet je beschikken over Visa, Mastercard, CB, American Express, GR Total en Eurotraffic, Shell of Esso.
Maar tegenwoordig kan dit ook al met een MaestroCard !

Bij het betalen van uw péage met een creditcard is het gebruik van een code of handtekening niet nodig.

Sommige péage, en dan vooral voor korte afstanden kan je ook met munstukken betalen, je moet de munt gewoon in een mandje gooien, en dan kan je verder rijden.

Als je van plan bent om met de wagen naar of door Frankrijk te reizen, is Péago de ideale reisapp op je smartphone. Je kan met een gerust hart op reis vertrekken en je weet exact waar en hoeveel tol je betaalt. 

Wij Belgen staan erom bekend om voor skivakanties vooral richting Frankrijk te trekken met de wagen. En reizen door Frankrijk staat gelijk aan péage betalen. Het gebeurt nog al te vaak dat toeristen onvoorbereid aan een tolpoort aankomen. Péago helpt je voorbereid te reizen én laat je besparen op tolwegen. Ook navigatie-app Waze werkt aan een functie waarmee je de péage op voorhand kan berekenen. Echter is die functie momenteel nog niet beschikbaar in Europa. 

STAP 1 / BEPAAL JE ROUTE

Download de Péago-app in de App Store (iOS) of Play Store (Android) en open hem. Je moet geen account aanmaken, dus je kan meteen aan de slag gaan. Vul in de eerste stap je route in en kies onder welke klasse je voertuig valt. Tik op bereken en Péago geeft jou een overzicht waar je een kaartje moet nemen, waar je betaalt en hoeveel je betaalt.

STAP 2 / WEES VOORBEREID 

Ga verder en tik op start. Péago zal je nu tot bij aankomst begeleiden en drie kilometer voor elke tolpoort een melding geven. Als je onderweg van route verandert omdat je bv. een leuk stadje passeert, past de app zich aan. Péago zal een nieuwe route genereren en dat ook laten weten. Zo ben je voorbereid. En route! 

Je kan ook je peage vooraf berekenen, bv Brussel – Montauriol = 65 euro via Parijs
Brandstofverbruik (ong. 65 euro)
Peage Berekenen (geeft je de tol + een geschat brandstofverbruik)

En zonder Péage te betalen ?

Je kan goedkoop naar Frankrijk rijden door de péage te vermijden ! Je kan omrijden maar soms is dit goedkoper om dit niet te doen!

Je doet er al langer over om rond péage te rijden of een route zonder peage uit te stippelen. De tolwegen zijn goed onderhouden in Frankrijk, en je kan er dan ook goed op doorrijden. Je kan een weg berekenen zonder peage langs Luxemburg, tot Nancy! Wanneer je deze route rijdt, kan je de drukke tolwegen vanaf Parijs vermijden, en hoef je geen péage te betalen. Bovendien passeer je langs Luxemburg, waar je ook voordeliger kan tanken. (Ook in het zuiden van Frankrijk net over de grens met Spanje was het vroeger interessant om pas vanaf dan nog te tanken. Maar sinds de crisis is de brandstof nu duurder dan in Frankrijk !). De afstand is wel iets langer, maar het verschil in kilometers betaalt zich terug omdat je er goedkopere brandstof kan tanken. Ook kan je op die manier rechtsreeks naar Lyon rijden langsheen een weg waar er geen peage is. Maar of het allemaal de moeite loont…